Durvalumab: prima imunoterapie aprobată în UE pentru cancerul pulmonar non-microcelular stadiul 3, nerezecabil

  • Acces la inovație
  • Biotehnologie



Comisia Europeană a aprobat Imfinzi (durvalumab) ca monoterapie în tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular (NSCLC), avansat local, la adulții cu expresie a PD-L1 ≥1% și cu o lipsă a creșterii tumorale după radioterapie și chimioterapie cu săruri de platină. Este primul imunoterapic aprobat pentru NSCLC stadiul III, până acum acest tip de terapie având indicație doar în stadiile metastatice.

“Cancerul pulmonar este cancerul cu cea mai mare mortalitate din Europa și aproximativ ⅓ din pacienții europeni cu NSCLC sunt în stadiul local avansat. Standardul de îngrijire pentru acești pacienți a fost reprezentat timp de decenii de chimio-radioterapie urmată de supraveghere activă, majoritatea pacienților progresând spre boală avansată. Imfinzi aduce beneficii convingătoare în supraviețuirea pacienților din această arie cu nevoi nesatisfăcute semnificative”, Dr. Luis Paz-Ares, co-cercetător principal al studiului PACIFIC spitalul Universitar Doce de Octubre, Madrid, Spania.

Despre studiul PACIFIC III

abonare

Aprobarea are la bază rezultatele studiului de fază III PACIFIC. Studiul randomizat, controlat placebo, dublu-orb, multicentric, a inclus 713 pacienți din 26 de țări. Participanții tratați cu durvalumab au avut în medie o perioadă fără progresie a bolii mai lungă cu 11 luni față de grupul placebo.

Cele mai frecvente reacții adverse (la cel puțin 20% din pacienți) ale durvalumab versus placebo au fost: tuse (40.2% vs. 30.3%), infecții ale tractului respirator superior (26.1% vs 11.5%) și erupții cutanate (21.7% vs 12.0%). 12.8% din pacienții cu Imfinzi au avut o reacție adversă de grad 3 sau 4, față de 9.8% în grupul placebo.

Despre durvalumab

Durvalumab (comercializat de AstraZenca ca Infinzi) este un anticorp monoclonal ce blochează interacțiunea PD-L1 (programmed death-ligand 1 ) cu PD-1 și CD80. Fiziologic, interacțiunea dintre PD-L1 și PD-1 are rolul de a inhiba limfocitele T, menținând activitatea sistemului imun în limite normale, prevenind distrugeri tisulare sau fenomene autoimune. Unele tipuri de cancer se folosesc de această cale pentru a inhiba răspunsul imun. Inhibitorii PD-L1 și PD-1 împiedică acest mecanism adaptativ al celulelor maligne.

mecanism-actiune-inhibitor-pd-l1
Mecanismul de acțiune al durvalumab (sursă)

Imfinzi este aprobat în tratamentul NSCLC stadiu III, nerezecabil, în SUA, Canada, Elveția, India, Japonia și Brazilia, și este în curs de evaluare și aprobare în alte țări.

Despre NSCLC stadiul 3

NSCLC stadiu 3, local avansat, reprezintă ⅓ din totalul de cazuri de NSCLC. Este caracterizat de o tumoră mai mare de 3 centimetri, cu invazie a ganglionilor regionali de partea tumorii. Spre deosebire de stadiul 4, nu prezintă metastaze.

Până acum standardul de tratament al pacienților cu o tumoră de acest tip, nerezecabilă, era dublă terapie (chimioterapie cu săruri de platină și radioterapie). Rezultatele însă sunt slabe: o perioadă medie de supraviețuire de 8 luni, cu doar 15% din pacienți în viață la 5 ani.

Citește și: