Dr. Mark Robson: olaparib vs. chimioterapie standard în tratarea cancerului la sân BRCA-pozitiv

  • Medicina personalizată



Studiul clinic de fază 3 OlympiAD a arătat efectele benefice ale tratamentului cu olaparib în tratarea cancerului la sân metastatic, BRCA pozitiv. Olaparib este un inhibitor al enzimelor PARP1 și PARP2, care blochează mecanismele de reparare ADN ale celulelor canceroase.

Potrivit doctorului Mark Robson, principalul autor al studiului OlympiAD, olaparib a a fost mai eficient în tratarea cancerului la sân BRCA-pozitiv decât chimioterapia tradițională. În cazul a 60% dintre pacientele care au fost tratate cu olaparib s-a observat o micșorare a tumorii, în comparație cu 29% în cazul celor tratate cu chimioterapie. După 14 luni s-a observat că șansele de progresie a cancerului au fost cu 42% mai scăzute în cazul pacienților tratați cu olaparib, față de cei tratați cu chimioterapie. De asemenea, timpul median de progresie a cancerului a crescut de la 4,2 luni la 7 luni.

abonare

Efectele secundare ale olaparib au fost mai puțin severe decât cele ale chimioterapiei. Doar 5% dintre pacientele tratate cu olaparib au fost nevoite să întrerupă tratamentul. Principalele efecte secundare observate în timpul studiului sunt:

  • amețeala
  • anemia
  • oboseala

Urmărește explicațiile doctorului Mark Robson cu privire la studiul OlympiAD:

Olaparib este deja aprobat de agenția guvernamentală americană FDA (Food and Drug Administration) pentru tratarea cancerului ovarian BRCA-pozitiv.

Aici poți citi totul despre studiul OlympiAD, prezentat în cadrul #ASCO2017.