#EADV2019. Melanomul localizat deasupra gâtului prezintă risc mai mare de diseminare decât cel localizat inferior

  • Health literacy



Rezultatele unui studiu clinic prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Dermatologie (EADV 2019) au arătat că melanomul localizat deasupra gâtului se asociază cu șanse crescute de diseminare la distanță, comparativ cu melanomul localizat inferior de gât.

Studiul clinic descriptiv desfășurat pe o perioadă de 6 luni, a înrolat 45 de pacienți recent diagnosticați cu melanom. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri în funcție de localizarea cancerului, astfel:

abonare
  • deasupra gâtului (8 pacienți),
  • inferior de gât (37 de pacienți).
Dermatoscopie cancer cutanat gat
Sursa foto: Docwire News

Diagnosticul s-a stabilit histopatologic iar stadializarea s-a realizat cu ajutorul tomografiei computerizate (CT). În plus, în cazul pacienților încadrați în stadiul T2a sau mai avansat, s-a efectuat biopsia ganglionului santinelă pentru a stabili gradul de extensie al bolii. Scopul studiului a fost evaluarea tipului de melanom care se asociază cu risc crescut de diseminare.

Rezultatele studiului au arătat că niciunul dintre cei 37 de pacienți cu melanom cu localizare inferioară nu prezenta metastaze și unul singur avea implicare ganglionară (2,7%). Un sfert din cei 8 pacienți cu localizare deasupra gâtului prezentau diseminare limfatică sau metastaze la distanță (2 pacienți).

“O mai bună înțelegere a diferențelor în funcție de localizarea melanomului ne va permite să evaluăm și să tratăm mai bine pacienții, pentru a crește supraviețuirea”, a declarat Dr. Mohammed Al Abadie, cercetătorul principal al studiului.

Melanomul – cea mai severă formă de cancer cutanat

Melanomul constă în apariția unor mutații genetice la nivelul melanocitelor care determină proliferare anormală. Melanomul reprezintă numai 1% din formele de cancer cutanat, însă este cea mai agresivă și se asociază cu o mortalitate crescută.

Detecția precoce a melanomului prin recunoașterea semnelor clinice caracteristice - metoda ABCD
Detecția precoce a melanomului prin recunoașterea semnelor clinice caracteristice – metoda ABCD. Sursa foto: Spectrum Dermatology Seattle

Incidența este în creștere, în special în rândul populației tinere. Numărul cazurilor de melanom al capului și gâtului este de asemenea în creștere, dar mai lent decât al localizării la nivelul trunchiului și membrelor inferioare. Melanomul capului și gâtului este mai prezent la persoanele vârstnice, de peste 70 de ani, și se asociază cu expunerea cronică la soare (radiații ultraviolete de tip B).

Este unanim acceptat faptul că principalul factor de mediu de risc implicat în melanomul cutanat sunt radiațiile ultraviolete. Melanomul este mai des întâlnit la populația albă non-hispanică, cu fenotip cutanat tip 1, păr roșcat sau blond. Factori de risc adiționali sunt istoricul familial de melanom și imunosupresia.

Progresia melanomului dincolo de țesutul cutanat îngreunează tratamentul și scade șansele de vindecare. Melanomul se asociază frecvent cu mutații la nivelul genei BRAF V600, care interferă cu producția proteinei BRAF și determină accelerarea proliferării celulare. În funcție de caracteristicile tumorii (localizare, stadiu, profil genetic), tratamentul constă în: rezecție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau terapie țintită.

Citește și: