#EADV2019. Pacienții cu psoriazis sever prezintă forme mai grave de steatoză hepatică non-alcoolică

  • Health literacy



Un studiu prezentat în cadrul Congresul Societății Europene de Dermatologie și Venerologie (EADV 2019) a demonstrat existența unei corelații între severitatea psoriazisului și cea a steatozei hepatice non-alcoolice. Pacienții cu formă severă de psoriazis și steatoză hepatică non-alcoolică aveau afectare hepatică mai severă, bazată pe determinările la elastografia hepatică.

“Studiile precedente au stabilit deja existența unei legături între psoriazis și steatoza hepatică non-alcoolică. Acesta este unul dintre primele studii care arată relația dintre severitatea celor două boli”, a declarat Dr. Daniel Nieto, cercetătorul principal al studiului.

Fiziopatologia inflamatorie comună dintre psoriazis, steatoza hepatică non-alcoolică și boala cardiovasculară. Sursa foto: World Journal of Cardiology

Studiul clinic prospectiv a înrolat 64 de pacienți de sex masculin cu vârstă medie de 53 de ani, diagnosticați cu formă severă de psoriazis și cu steatoză hepatică non-alcoolică (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD). Severitatea psoriazisului a fost evaluată cu ajutorul scorului PASI (Psoriatic Area and Severity Index) iar forma severă a fost definită prin PASI > 10. Evaluarea steatozei hepatice s-a realizat prin biopsie hepatică (fibroză stadiu ≥ F3 sau FIB4 > 2,67) sau prin elastometrie (> 9,6 kPa). Elastografia hepatică investighează proprietățile elastice ale țesuturilor moi și evaluează astfel rigiditatea ficatului, fiind utilizată pentru a detecta prezența steatozei hepatice.

abonare

A fost investigată corelația între mai mulți factori (vârstă, sex, indice de masă corporală, nivelul trigliceridelor, al probelor de citoliză și colestază hepatică, hipertensiune arterială, diabet, sindrom metabolic, FIB4, nivelul elastometriei, PASI).

În urma analizei, numai vârsta și scorul PASI s-au corelat cu valoarea elastometriei. Rezultatele studiului au arătat că pacienții cu psoriazis și NAFLD prezentau afectare hepatică mai importantă în cazul în care aveau indice de severitate a psoriazisului mai ridicat.

Legătura dintre psoriazis și steatoza hepatică non-alcoolică

Psoriazisul este o afecțiune dermatologică cronică inflamatorie, mediată imunologic, care afectează 2-3% din populație. Reproducerea excesivă a stratului epidermic se manifestă cel mai frecvent pe scalp, urechi, coate, genunchi și în regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale. Dincolo de afectarea pielii și unghiilor, psoriazisul are răsunet asupra întregului organism. Pacienții cu boli autoimune, precum psoriazisul, prezintă inflamație importantă, astfel încât sunt predispuși la un grad ridicat de cicatrizare a ficatului.

Steatoza hepatică non-alcoolică reprezintă un spectru de afecțiuni metabolice, care variază de la steatoză hepatică izolată fără afectare specifică a ficatului, până la steatohepatită non-alcoolică (NASH), ce asociază inflamație și conduce spre cicatrizare, fibroză și ciroză. NAFLD constă în acumularea de trigliceride în interiorul hepatocitelor.

Steatoza hepatică se asociază cu anumiți factori de risc, precum: vârsta mai avansată, sexul masculin, obezitatea, rezistența la insulină, sindrom metabolic. Nu se cunosc cauzele determinante ale severității bolii, însă au fost identificați factori care influențeză severitatea: sedentarismul, fumatul, alimentația, predispoziția genetică (mutație genetică PNPLA3), nivelul crescut de citokine proinflamatorii / adipokine, stresul oxidativ.

Factorii de risc comuni între psoriazis și steatoza hepatică non-alcoolică. Sursă foto: Journal of Dermatology

Mai multe studii observaționale au sugerat predispoziția pacienților cu psoriazis de a asocia NAFLD. Ambele afecțiuni prezintă niveluri crescute ale adipokinelor proinflamatorii (TNF-alfa, interleukina-6) și hepatokinelor, precum și niveluri scăzute ale adiponectinei, cu rol antiinflamator. Dezechilibrul între mediatorii inflamatori determină rezistență la insulină și facilitează apariția și progresia steatozei hepatice. Astfel, intră în discuție utilitatea screeningului pacienților cu psoriazis pentru detecția precoce și managementul corect al steatozei hepatice non-alcoolice.

“În acest context, ar trebui prioritizată creșterea gradului de conștientizare și evaluarea continuă a severității NAFLD la pacienții cu psoriazis” – Dr. Daniel Nieto.

Citește și: