Terapiile biologice folosite în psoriazisul sever ar putea scădea și riscul cardiovascular la acești pacienți

  • Biotehnologie
  • Cardiologie



Terapiile biologice folosite în tratamentul psoriazisului sever au potențialul de a preveni afectarea cardiacă la pacienții cu această boală dermatologică, arată un studiu publicat în Cardiovascular Research. Rezultatele unui tratament de un an cu terapii biologice au fost comparabile cu cele obținute prin doze mici de statine.

Severitatea psoriazisului este legată de povara bolii coronariene – rezultatele noastre sugerează că tratarea psoriazisului ar putea aduce beneficii asupra bolii cardiace coronariene”- Dr Nehal Mehta, prim autorul studiului, Comisarul bolilor inflamatorii și cardio-metabolice al Institutului Național al Inimii, Plămânilor și al Sângelui, Institutele Naționale ale Sănătății, Bethesda, Maryland, SUA.

Studiul a arătat că administrarea terapiei biologice la persoanele cu psoriazis sever, timp de un an, a dus la scăderea cu 8% a plăcilor coronariene totale și non-calcificate. Acestea reprezintă o cauză comună a infarctelor miocardice. De asemenea au fost observate și modificări ale structurii plăcilor, acestea devenind mai stabile, fiind astfel asociate cu un risc mai mic. La pacienții care nu au fost sub tratament biologic s-a înregistrat o afectare coronariană mai accentuată.

abonare
terapie-biologica-pzo-artera-coronara-placa-cardiovascular-research
Reducerea plăcii ateromatoase coronariene în urma tratamentului biologic. Secțiuni longitudinale și transversale ale arterei descendente anterioare stângi. A – înainte de tratamentul biologic; B – la un an de la începerea tratamentului biologic. Sursă imagine: Cardiovascular Research.

În timpul studiului de un an, inflamația sistemică, evaluată cu ajutorul markerilor serici, a scăzut doar în grupul aflat sub terapie biologică. Dr Mehta a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă biologice acționează direct asupra plăcilor de aterom sau indirect, prin reducere inflamației sistemice.

„Am descoperit că aceste medicamente antiinflamatorii folosite în mod uzual în tratamentul psoriazisului sever ajută și la îmbunătățirea structurii plăcilor coronariene, făcându-le mai stabile și mai puțin probabile de a cauza un infarct miocardic. Acest lucru s-a petrecut în lipsa altor schimbări ale factorilor de risc cardiovascular precum tensiunea arterială sau lipidele serice”- Dr. Mehta.

Studiul observațional a inclus 121 de pacienți cu psoriazis sever care îndeplineau condițiile de includere într-un regim de terapie biologică. Dintre aceștia, 89 au urmat terapie biologică, iar 32 au folosit tratament topic. Toți participanții au fost supuși unei angiografii coronariene prin tomografie computerizată la începutul studiului și la un an de la începerea acestuia, pentru a caracteriza cantitativ și calitativ plăcile coronariene.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală inflamatorie, cronică, care determină leziuni eritemo-scoamoase, mai ales pe coate, genunchi, scalp și zonă lombară. Pacienții asociază și un risc crescut de boală cardiacă: pacienții tineri cu psoriazis sever au un risc dublu de a avea un prim infarct miocardic la vârsta de 40-50 de ani.

Pacienții cu psoriazis prezintă adesea inflamație sistemică și pot fi tratați cu terapii biologice antiinflamatorii atunci când manifestările cutanate sunt severe, iar tratamentul topic sau fototerapia nu au fost eficiente.

Citește și: