Psoriazisul, o boală cu multiple forme care poate afecta întregul organism. Care sunt implicațiile artritei psoriazice?

  • Health literacy



Psoriazisul este o boală cronică incurabilă, cu o evoluție imprevizibilă, dar care poate fi controlată cu succes prin mijloace terapeutice actuale dacă este diagnosticată precoce, înainte de apariția complicațiilor. Dincolo de afectarea pielii și unghiilor, psoriazisul are un răsunet asupra întregului organism. Includerea sa printre bolile cronice netransmisibile prioritare în planurile OMS atrage atenția asupra necesității înțelegerii aspectelor mai puțin discutate sau vizibile ale bolii.

Între 1.3% și 34.7% dintre bolnavii cu psoriazis dezvoltă și o afectare articulară cronică – artrita psoriazică ce conduce la deformarea zonelor afectate și la multiple dizabilități. Mai mult decât implicarea articulațiilor, aceasta este o boală autoimună cu un impact sistemic important. Bolnavii prezintă și alte boli asociate sau dezvoltă frecvent complicații.

abonare

Numărul de articulații afectate influențează atât abordarea terapeutică dar și prognosticului, fiind descrise forme oligoarticulare (mai puțin de 4 articulații sunt afectate) sau poliarticulare (mai mult de 5 articulații). Artrita psoriazică se poate localiza la articulațiile periferice sau poate afecta coloana vertebrală.

Afectare pielii, unghiilor, scalpului. Aproximativ 80% dintre cei care prezintă această formă de artrită au și afectare cutanată, care în cele mai multe cazuri a fost diagnosticată anterior. Mecanismele bolii determină o accelerare a ciclului de viață al celulelor pielii iar unghiile și părul sunt de asemenea afectate.

Sistemul musculoscheletal. Anomaliile imune întâlnite în cadrul artritei psoriazice determină și inflamație răspândită la nivelul scheletului și muschilor. Eroziunile osoase sau depunerile anormale de os sunt frecvent întâlnite. Inflamația localizată la nivelul întregului deget se numeste dactilită și este una dintre caracteristicile bolii.

Afectare oculară. 7% dintre bolnavii cu artrită psoriazică prezintă și uveită, un proces inflamator intraocular care cuprinde structuri importante din tunica mijlocie a globului ocular implicate și în vascularizația acestuia.

Un sondaj realizat în Statele Unite, „Psoriatic Arthritis In America,” a arătat că aspectele „invizibile” ale artritei psoriazice reprezintă o mare povară pentru pentru bolnavi dar și pentru societate. Participanții la sondaj au subliniat faptul că este dificil ca oamenii să înțeleagă că în ciuda lipsei anumitor semne evidente ei trebuie să se confrunte cu o întreagă gamă de manifestări.

  • 94% dintre pacienți consideră că oboseala este unul dintre cele mai importante simptome
  • 73% dintre pacienți experimentează pusee ale bolii cel puțin lunar iar cei care le experimentează zilnic descriu boala drept „dureroasă, frustrantă și invalidantă”
  • 68% au afirmat că artrita psoriazică le afectează calitatea vieții
  • 75% resimt un impact negativ asupra performanțelor fizice
  • 56% resimt un impact negativ asupra capacității de muncă

Diabetul și bolile cardiovasculare reprezintă principalele afecțiuni asociate, fiind cele mai grave comorbidități ale psoriazisului. În același timp, atât diabetul cât și bolile cardiovasculare sunt două dintre principalele boli netransmisibile incluse în actiunile Planului de Prevenție și Control 2013-2020, propus de OMS.

Bolnavii cu forme severe de psoriazis au un risc cu 46% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2. De asemenea, bolnavii cu psoriazis au un risc cu 58% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular semnificativ. 

Conform Colegiului American de Cardiologie, bolile cardiovasculare reprezintă o cauză importantă de mortalitate la persoanele cu boli inflamatorii cronice.

Un studiu publicat în 2018 în International Journal of Rheumatic Diseases atrage atenția asupra necesității evaluării riscului cardiovascular la pacienții cu artrită psoriazică. Rezultatele au arătat o frecvență mai mare a hipertensiunii arteriale, diabetului, obezității și consumului de tutun la pacienții cu artrită psoriazică față de persoanele fără boli inflamatorii cronice.

Ateroscleroza și diferite forme de inflamație la nivel vascular au fost raportate în cazurile de psoriazis. Colesterolul și trigliceridele sunt de asemenea, crescute. Fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral sunt alte evenimente raportate. Având în vedere aceste date, este indicat ca pacienții cu psoriazis să fie evaluați periodic pentru diabet iar factorii de risc pentru bolile cardiovasculare să fie strict controlați.

Sursa foto – WHO

Obezitatea este considerată un factor de risc independent pentru psoriazis. Conform mai multor studii internaționale, pacienții obezi cu psoriazis care au fost supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice care a rezultat într-o scădere semnificativă în greutate, au prezentat o îmbunătățire a leziunilor cutanate.

Mai mult decât atât, studiile arată asocieri și între psoriazis și celelalte boli netransmisibile de pe lista OMS. Pacienții au un risc crescut de a dezvolta BPOC dar și anumite tipuri de neoplasme – cancer pulmonar, cancer de piele sau limfoame.

Dintre cele 174 de țări evaluate în 2015 cadrul unui program al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO Progress Monitor on NCDs) doar 29% aveau ghiduri actualizate pentru managementul bolilor netransmisibile majore. OMS atrage atenția asupra necesității unei abordări integrative a bolilor cronice, și nu orientarea spre boli individuale.

Citește și: