#EADV2018. Alopecia areata, ameliorată printr-un nou tratament cu inhibitori specifici de JAK

  • Health literacy



Blocarea țintită a kinazelor de tip Janus kinase JAK3 și JAK1/tyrosine kinase 2 poate fi o terapie eficientă, sigură și ușor de tolerat pentru pacienții cu alopecie areata moderată sau severă. Cei doi inhibitori au modificat în sens pozitiv scorul de măsurare a gradului de alopecie SALT (Severity of Alopecia Tool) cu 33,6%, respectiv 49,5%, comparativ cu placebo. De asemenea, proporția de participanți care a înregistrat un procent minim de cădere a părului în urma tratamentului a fost semnificativ mai mare față de placebo.

Studiul clinic de fază 2a NCT02974868 dublu-orb, multicentrica inclus 142 de pacienți cu alopecia areata, dintre 44% cu alopecia totalis și 30% cu alopecia universalis. 

abonare

Obiectivul principal al studiului a fost înregistrarea modificării scorului SALT în ambele grupuri, tratament și placebo, după administrarea zilnică a unei scheme de terapie bazată pe cei doi inhibitori JAK timp de 24 de săptămâni. În medie, cei doi inhibitori au modificat în sens pozitiv scorul de măsurare a gradului de alopecie SALT cu 33,6%, respectiv 49,5%, comparativ cu placebo. Evoluția pe parcursul celor 24 de săptămâni este ilustrată în graficul de mai jos:

Evolutie 24 saptamani
Evoluția pacienților după 24 de săptămâni de tratament

Obiectivul secundar al studiului a fost cuantificarea proporției de participanți care ajung la un scor SALT de 30%, în grupul de tratament comparativ cu grupul de placebo. Procentul pacienților care au atins acest scor a fost:

  • 48% în grupul de tratament cu inhibitorul de JAK3
  • 60% în grupul de tratament cu inhibitorul de JAK1/tyrosine kinase 2.

Ambele terapii au indicat o ameliorare semnificativă față de placebo. Inhibitorii de JAK au fost administrați oral, pacienții având o toleranță bună. Cele mai comune reacții adverse au fost infecțiile și reacțiile cutanate sau digestive.

Alopecia areata afectează 147 de milioane de oameni din întreaga lume. Până acum, niciun tratament nu a fost complet eficient împotriva alopeciei cronice sau extensive. Pentru a cuantifica gradul de alopecie, este acceptată folosirea scorului SALT care calculează procentual aria de scalp afectată de căderea părului.

Alopecia areata arii SALT
Procentele corespondente ariilor de la nivelul scalpului

Citește și: