#EAN20. Izolarea socială crește riscul de accident vascular cerebral sau de infarct cu 40%

  • Health literacy



Lipsa unei rețele sociale adecvate și, în consecință, izolarea socială, aduce cu sine un risc ridicat de a deceda în urma unui eveniment acut cerebrovascular sau cardiovascular, precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut. Aceste concluzii au fost prezentate în cadrul celui de-al șaselea Congres European de Neurologie, desfășurat anul acesta în mediul online, drept măsură de protecție contra răspândirii noului coronavirus. Precum a declarat și Prof. Dr. Jöckel, unul dintre supervizorii studiului, aceste rezultate sunt cu atât mai relevante în contextul pandemiei COVID-19, care necesită limitarea contactului social.

congres academie neurologie european EAN congress 2020 may 23 - 26 virtual
Cea de-a șasea ediție a congresului Academiei Europene de Neurologie, EAN20, se desfășoară virtual.

Rezultatele studiului

Studiul realizat în cadrul Spitalului Universitar din Essen, Germania, a urmărit 4.316 de persoane cu vârsta medie de 59,1 ani, timp de aproximativ 13,4 ani. La debutul studiului, aceștia nu prezentau diagnostice din sfera cardiovasculară, iar integrarea lor socială a fost evaluată pe toate planurile: relația cu familia apropiată și extinsă, statutul marital, rețeaua de prieteni și vecini apropiați, apartenența în organizații de natură politică, religioasă, sportivă, profesională, sau alte tipuri de comunități.

abonare

Pe parcursul studiului, au avut loc 339 de evenimente cardiovasculare (infarct, AVC), iar 530 dintre participanți au decedat. Luând în calcul și alte variabile, precum prezența de factori de risc cardiovasculari (ex. hipertensiune, dislipidemie, fumat, etc.), deficitul în integrarea socială a contribuit la creșterea riscului de evenimente cardiovasculare cu 44%, iar a riscului de deces din orice cauză cu 47%. Un alt factor de natură socială este situația financiară inadecvată, care a crescut cu 30% riscul de evenimente cardiovasculare.

“Știm deja că sentimentele de singurătate sau de înstrăinare de familie și prieteni au un impact real asupra sănătății organismului. Studiul de față demonstrează că menținerea unei rețele sociale satisfăcătoare are un efect protector cardiovascular similar cu măsurile clasice de control al hipertensiunii, a colesterolului seric și a greutății corporale,” a declarat Dr. Janine Gronewold, cercetător principal al studiului.

Impactul unei rețele de suport social adecvată asupra sănătății fizice

Gradul de integrare socială sau, mai degrabă, gradul de satisfacție al persoanelor cu relațiile lor interpersonale, a fost studiat în mod îndelungat, iar concluziile sunt clare: integrarea fiecărui om într-un grup social care să-i ofere sentimente de apartenență are influențe importante și asupra sănătății organismului.

feature izolare socială risc deces cardiovascular cerebrovascular infarct miocardic acut accident vascular cerebral alte cauze
Rezultatele studiului care demonstrează un risc ridicat de deces cerebrovascular printre persoanele lipsite de suport social au fost prezentate în cadrul celui de-al șaselea Congres European de Neurologie, desfășurat online.

Cel mai cunoscut studiu de acest fel este Studiul Harvard, care s-a desfășurat de-a lungul a aproape 80 de ani și a inclus o cohortă de 268 de bărbați, printre care și președintele SUA, John F. Kennedy. Relațiile interpersonale strânse s-au corelat, de-a lungul anilor, cu numeroase elemente benefice din viețile participanților, precum decelerarea declinului mintal și fizic asociat vârstei înaintate. Mai mult, nivelul de satisfacție în domeniul relațiilor, evaluat la vârsta de 50 de ani, este un predictor al stării de sănătate la vârsta de 80 de ani mai bun decât nivelul colesterolului seric. 

Dr. psihiatru George Vaillant, membru al echipei extinse care analizează datele acumulate de acest studiu, a sumarizat cei 6 factori predictivi principali ai sănătății: activitatea fizică, menținerea unei greutăți corporale optime, absența consumului de tutun sau a consumului exagerat de alcool, dar și o relație de cuplu stabilă și aplicarea de mecanisme de coping adaptative în situațiile dificile.

Citește și: