#EAN2019. Prof. Bart de Strooper: tratamentul precoce este cheia în lupta cu boala Alzheimer

  • Health literacy



„Cercetătorii trebuie să își îndrepte atenția către primele faze ale bolii și să se gândească la mediul celular în care boala se dezvoltă”. Acesta este mesajul principal despre boala Alzhemier al Prof. Bart De Stroop din cadrul „Brain Prize Lecture”, a Congresului Academiei Europene de Neurologie, Oslo.

Cercetarea Prof. De Strooper a adus contribuții majore în domeniul demențelor printr-o mai bună înțelegere a fiziopatologiei bolii Alzheimer, cum începe aceasta și asupra a ce procese s-ar putea interveni terapeutic. Una dintre descoperirile acestuia este identificarea de mutații genetice în presenilină– o parte a complexului proteic γ-secretază, responsabilă pentru clivarea altor proteine. Mutațiile duc la producerea de amiloid anormal, care formează plăci în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.

abonare

Prof. De Strooper a explicat de ce este foarte important să înțelegem cum duc aceste mutații la demență:

„Trebuie să înțelegem ce se întâmplă în creier și cum funcționează creierul când au loc aceste schimbări. Tratarea amiloidului în faze foarte incipiente ar putea proteja împotriva simptomelor mai târzii. Trebuie să țintim aceste procese dacă dorim să dezvoltăm cele mai eficiente tratamente.”

Ipoteza amiloidului susține că principală cauză a bolii Alzheimer este acumularea de plăci de amiloid-β, care inițiază procese neurodegenerative.

„Am studiat decenii boala Alzheimer în ultimele sale etape. Știm că modificările din creier pot fi începe cu decenii înainte să apară simptomele. Am învățat multe despre boală prin studierea anormalităților cognitive ale pacienților cu boala Alzheimer, dar mereu studiem o fază avansată sau chiar post-mortem. Este ca și cum ai studia cancerul doar prin prisma bolii metastatice, ignorând stadiile inițiale ale bolii.”

Chiar dacă bugetul pentru cercetarea în demență a fost redus, Prof. De Strooper crede că există încă loc pentru optimism datorită descoperirilor asupra procesului neurodegenerativ:

„Chiar dacă situația este mai complexă față de cea anticipată, dacă comparăm bugetul și numărul de publicații din această boală cu cele din cancer descoperim că nu este adevărat că rata de succes este foarte mică. Trebuie să continuăm să investim puternic în noi cercetări inovatoare pentru a oferi pacienților cele mai bune rezultate.”

Professor De Strooper este director al UK Dementia Research Institute, Londra și liderul grupului de cercetare al VIB-KU Leuven Center for Brain & Disease Research, Leuven. Acestuia i-a fost acordat Lundbeck Foundation Brain Prize.

Citește și:

Sursă foto feature: EAN.