#EAN2019. De ce sunt necesare noi strategii de prevenție și abordare a bolilor neurologice

  • Health literacy



Noi strategii de prevenție și abordare a bolilor neurologice au fost discutate în cadrul Ediției a 5-a a Congresului Academiei Europene de Neurologie (EAN). Norvegia este prima țară din Europa care a lansat un program național dedicat exclusiv sănătății creierului.

Printre obiectivele propuse de Asociația Națională de Neurologie din Norvegia se numără și următoarele:

abonare
  1. Sănătatea creierului pe termen lung, prevenția bolii și îmbunătățirea calității vieții.
  2. Oferirea de îngrijiri medicale centrate pe pacient și suport aparținătorilor.
  3. Organizarea unei abordări holitice a îngrijilor medicale multi-disciplinare.
  4. Asigurarea unui mediu adecvat pentru cercetare și inovație.

Afecțiunile cerebrale reprezintă actualmente 10% din totalul de patologii raportate la nivel global. Din sfera bolilor neurologice, scleroza multiplă, demența și scleroza laterală amiotrofică vor reprezenta focusul noului program național din Norvegia.

Prof. Anne Hege Aamodt, președintele Asociației Naționale de Neurologie din Norvegia explică de ce adoptarea unei astfel de strategii va facilita gestionarea bolilor neurologice pe termen lung:

“Bolile neurologice afectează un număr considerabil de pacienți dintr-un interval de vârstă larg. Cu cât crește speranța de viață, cu atât mai mult crește și riscul de a dezvolta  o patologie neurologică. Prevenția și abordarea integrată a acestor afecțiuni este esențială pentru gestionarea optimă a îngrijilor medicale. De asemenea, implementarea unor astfel de programe naționale ar trebui extinsă la nivel european și adaptată pentru fiecare țară în parte.”

Patologia neurologică discutată cu precădere în cadrul EAN 2019 s-a referit la incidența crescută a demenței și a relației de cauzalitate între accidentul vascular cerebral (AVC) și riscul de a dezvolta demență ulterior.

“Vestea bună este că accidentul vascular cerebral poate fi prevenit în 90% din cazuri prin controlul factorilor de risc. Atât demența, cât și accidentul vascular cerebral au aceeași factori de risc, astfel încât tratarea lor scade incidența acestor afecțiuni” explică Prof. Vladimir Hachinski, expert recunoscut la nivel global în gestionarea accidentelor vasculare cerebrale.

Conform spuselor sale:

  • 42% din afecțiunile neurologice sunt cauzate de AVC, comparativ cu doar 10% în ceea ce privește demența.
  • 48% din riscul de a dezvolta demență poate fi redus prin tratamentul anticoagulant adecvat al fibrilației atriale.
  • Menținerea în parametri mai mici decât cei recomandați ai tensiunii sistolice, adică în jurul valorii de 120 mmHg, în loc de 140 mmHg scade riscul de declin cognitiv cu 19%.

Afecțiunile neurologice sunt cauza principală a creșterii indexului DALY – disability-adjusted life years, un concept utilizat pentru a integra riscul de mortalitate și dizabilitate pe parcursul vieții. Atenția acordată în special demenței în cadrul EAN 2019 provine din incidența crescută raportată în ulima perioadă. Momentan, demența afectează aproximativ 50 de milioane de oameni din toată lumea, iar până în 2030 estimarea este că numărul va crește la 82 de milioane.

Demența -semne și simptome
Demența -semne și simptome (sursa: QBI)

Demența este un termen general care include anumite semne și simptome ce pot fi cauzate de multiple boli neurologice, precum boala Alzheimer sau accidentul vascular cerebral. Cel mai frecvent, pacienții cu demență prezintă pierderi de memorie și inabilitatea de a desfășura acțiuni simple datorată declinului cognitiv.

 

Citește și: