#EAU18. STUDIU. Jumătate dintre partenerele de viață ale bolnavilor de cancer de prostată resimt impactul acestui diagnostic asupra propriei sănătăți

  • Health literacy



În ceea ce privește cancerul de prostată, există numeroase studii care arată impactul semnificativ, atât al bolii în sine, cât și al tratamentului, asupra stării fizice, stilului de viață, stării emoționale. De cealaltă parte a baricadei, partenerele de viață ale acestor bolnavi se confruntă cu propriile probleme.

Unul dintre puținele studii care au evaluat modul în care cancerul de prostată afectează calitatea vieții partenerelor sau soțiilor acestor bolnavi a fost realizat de un grup de oameni de știință din Danemarca și prezentat în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie desfășurat luna aceasta, la Copenhaga. Teama, izolarea, schimbarea responsabilităților în cuplu, problemele de comunicare sunt printre probleme identificate în urma studiului. 46% dintre femeile chestionate consideră că afecțiunea partenerului le afectează propria sănătate.

abonare

În formele avansate de boală, care prezintă metastaze, se apelează adesea la terapia de deprivare androgenică pentru a se încetini creșterea tumorală. Această variantă de tratament reduce nivelul testosteronului din organism, dar cu implicații asupra calității vieții bolnavului precum oboseala, disfuncțiile sexuale, depresia. Beneficiile clinice ale terapiei hormonale au fost atestate științific, prelungind supraviețuirea și reducând riscul de metastazare, însă efectele secundare au o influență majoră asupra calității vieții pacienților dar și asupra vieții de cuplu și a partenerelor.

Cercetătorii danezi de la Herlev and Gentofte University Hospital evaluat modul în care cancerul de prostată afectează soțiile bolnavilor. Au fost chestionate 56 de femei ale căror parteneri se aflau într-un program sportiv pentru îmbunătățirea condiției fizice în timpul tratamentului. 26 dintre acestea – 46% – consideră că problema de sănătate a soților le afectează propria stare de sănătate.

Mai mult decât atât, au fost selectate aleatoriu 8 femei pentru interviuri amănunțite care să le încurajeze să explice modul în care sunt influențate de boala de care suferă soții lor. Jeanne Avlastenok, asistenta care s-a ocupat de acest studiu, sub coordonarea Dr.  Peter Østergren, a declarat:

“Am lucrat cu femeile ca un grup, încurajându-le să fie deschise și să spună cum se simt, într-un mediu similar unui grup de sprijin. Trei dintre femeie, ale căror parteneri aveau un stadiu incipent de boală, erau mai puțin afectate însă celelalte 5 și-au exprimat îngrijorarea. Izolarea socială este una dintre problemele cu care acestea se confruntă. Partenerii de viață erau obosiți atât din cauza bolii cât și din cauza tratamentului, ceea ce înseamnă că și comunicarea în cuplu avea de suferit și conducea la senzația unei lipse de sprijin”.

Una dintre femei a afirmat: Pentru că doarme atât de mult nu ne mai vizităm familia sau prietenii și primim rar musafiri.”

Jeanne Avlastenok a explicat, de asemenea, că femeile aflate în aceste situații dezvoltă o teamă de a rămâne singure, chiar în cadrul relației. Ele simțeau că este necesar să fie puternice și că nu puteau împărți povara bolii. Aceste trări au condus la o altă problemă identificată de către investigatori – inversarea rolurilor în relație, femeile fiind nevoite să preia o parte dintre sarcinile partenerilor. Deși majoritatea sunt activități cotidiene simple, femeile au resimțit o schimbare în stilul lor de viață.

O altă participantă la sondaj a afirmat: „Avem 22 de ferestre și soțul meu crede că le poate renova pe toate și de asemenea, să se ocupe și de grădinărit. Totuși, nu reușește să facă asta și nu vrea să apelez la ajutorul unor profesioniști.”

Profesorul Hein van Poppel, membru al Asociației Europene de Urologie a declarat:

„Mulți bolnavi de cancer de prostată au dificultăți atât emoționale cât și fizice, iar acest sondaj arată că stressul se poate răsfrânge asupra vieții de cuplu și asupra sănătății partenerului. Statusul psihic și fizic trebuie să facă parte din modul în care evaluăm tratamentul și este necesar să ne asigurăm că atât pacienții, cât și partenerii lor au parte de sprijinul necesar.”

Articole similare: