#EHA2020. Imetelstat, un inhibitor de telomerază, determină cele mai lungi perioade de independență transfuzională la pacienții cu sindrom mielodisplazic non-del(5q) cu risc scăzut

  • Hematologie



Pacienții cu sindrom mielodisplazic (MDS) non-del(5q) cu risc scăzut, refractari sau nonresponsivi la tratamente de stimulare a eritropoiezei (ESA), dependenți de transfuzii de masă eritrocitară, care au fost tratați cu inhibitorul telomerazic imetelstat au obținut independență transfuzională de durată în cadrul studiului IMerge, prezentat virtual în cadrul Congresului Anual al Asociației Europene de Hematologie 2020.

42% dintre pacienți au obținut independență transfuzională de masă eritrocitară (red blood cell transfusion independence- RBC-TI) de 8 săptămâni, la 75% dintre aceștia fiind înregistrate creșteri ale hemoglobinei în perioada liberă de transfuzii (transfusion-free interval- TFI) de cel puțin 3 g/dL față de valorile pretratament. 32% dintre pacienți au obținut RBC-TI de 24 de săptămâni. 29% dintre pacienți au obținut RBC-TI pe o perioadă mai mare de un an. Durata mediană a RBC-TI a fost de 20 luni (88 de săptămâni), fiind cea mai lungă durată de răspuns raportată până acum la pacienții MDS cu risc redus non-del(5q).

abonare

Rata de îmbunătățire eritroidă hematologică (hematologic improvement-erythroidHI-E, ce cuantifică ameliorarea hematocritului, proporției de celule roșii din sânge) a fost de 68%. Și acest rezultat a fost durabil: durata mediană a HI-E a fost de 21 de luni.

eha25 virtual logo și adn și celule roșii sanvine
Designed by kjpargeter / Freepik

Studiul IMerge

Studiul de fază 2/3 IMerge include pacienți MDS cu risc redus, non-del(5q), cu scor scăzut sau intermediar de 1 pe scala IPSS, care au recidivat sau sunt refractari la ESA sau au nivelul seric al eritropoietinei (EPO) de peste 500 mU/ml, care aveau un necesar transfuzional de masă eritrocitară de cel 4 unități în 8 săptămâni. 25 dintre pacienții incluși nu aveau în antecedentele terapeutice agenți hipometilanți sau lenalidomidă.

În faza 2, deschisă a studiului, au fost recrutați 38 de pacienți, la care s-a administrat imetelstat intravenos 7,5 mg per kilogram corp, la fiecare 4 săptămâni. Majoritatea pacienților incluși au avut scor funcțional bun (89% scor ECOG de 0 sau 1). 63% dintre pacienți au avut scor de risc IPSS scăzut, restul de 37% având scor intermediar 1. În medie, necesarul de masă eritrocitară a participanților a fost de 8 unități în 8 săptămâni.

După criteriile de clasificare ale Organizației Mondiale a Sănătății din 2001, 71% dintre pacienți au fost incluși în categoria RARS (anemie refractară cu sideroblaști inelari) sau RCMD-RS (citopenie refractară cu displazie multi-liniară), iar 29% au fost clasificați ca RA (anemie refractară), RCDM (citopenie refractară cu displazie multi-liniară), sau RAEB-1 (anemie refractară cu exces de blaști). Majoritatea pacienților (89%) au urmat anterior tratament cu ESA.

Au fost raportate neutropenii și trombocitopenii reversibile de grad 3 sau mai înalt, la 58% dintre pacienți. Creșterile markerilor de afectare a funcției hepatice (liver function test- LFT) au fost în majoritatea cazurilor cel mult de grad 1/2. Creșteri reversibile ale LFT de grad 3 au fost raportate la 8% dintre pacienți. În plus, un comitet independent de evaluare hepatică a determinat că administrarea imetelstat nu a fost legată de creșterea LFT.

Studiul de fază 3 dublu orb, controlat placebo se află în desfășurare, în prezent recrutând pacienți. Acesta va include aproximativ 320 de pacienți cu mielofibroză cu risc intermediar 2 sau înalt, refractari la inhibitori JAK.

Sindrom mielodisplazic

Sindromul mielodisplazic constă într-un grup de cancere hematologice în cadrul cărora maturarea celulelor stem este afectată. Astfel se produc în exces celule imature (blaști) și celule anormal dezvoltate (celule displazice). În plus, numărul celulelor sănătoase scade, ajungându-se la anemie, neutropenie, trombocitopenie sau pancitopenie. Printre simptomele pacienților MSD se numără oboseala, slăbiciunea, tendința la sângerare, febra, durerile osoase, dificultatea în respirație și infecțiile frecvente.

Anemia cronică este una dintre principalele probleme clinice ale pacienților MDS cu risc scăzut. Mulți devin dependenți de transfuzii de masă eritrocitară pentru a-și menține un nivel aproape de normal al hemoglobinei. Transfuziile sanguine repetate duc în timp la acumularea de fier în organism. Supraîncărcarea cu fier a acestor pacienți a fost asociată în studii cu scăderea supraviețuirii și creșterea riscului de a dezvolta leucemie acută mieloidă.

masă eritrocitară transfuzională

Pacienții MDS dependenți de transfuzii, cu un scor IPSS scăzut sau intermediar, care nu răspund sau au recăzut sub tratament ESA reprezintă un grup cu opțiuni terapeutice limitate. S-a observat că activitatea telomerazică crescută, expresia revers transcriptazei care face parte din structura telomerazei umane (human telomerase reverse transcriptase – hTERT) și scurtarea telomerelor sunt asociate cu scăderea speranței de viață la pacienții MDS cu risc scăzut.

Imetelstat este primul medicament din clasa inhibitorilor telomerazici. Este dezvoltat pentru a ținti celule cu lungime mică a telomerelor și activitate pronunțată a telomerazei. Este folosit în cancere hematologice mieloide, iar în Uniunea Europeană este aprobat în calitate de medicament orfan pentru mielofibroză, o afectare a structurii și funcției normale a măduvei osoase hematogene, ceea ce conduce la scăderea producției tuturor celulelor sangvine.

Citește și: