#EHA2020. Ruxolitinib, rate înalte de răspuns în boala grefă-contra-gazdă acută, pentru mai multe categorii de pacienți refractari la steroizi

  • Hematologie



Boala grefă-contra gazdă acută (aGVHD- acute graft-versus-host disease) reprezintă una dintre limitările principale ale transplantului de celule stem hematopoietice. Nu toți pacienții răspund la tratamentul standard cu steroizi.

În studiul REACH2, ruxolitinib a determinat rate înalte de răspuns după 28 de zile de tratament, comparativ cu standardul terapeutic. Beneficiile se mențin la pacienții cu vârste între 18 – 65 de ani, indiferent de gradul de severitate a bolii, implicarea organică și indiferent de terapia GVHD folosită anterior. Noi date legate de aceste subcategorii de pacienți au fost prezentate în cadrul celui de-al 25-lea Congres Anual al Asociației Europene de Hematologie.

abonare
#EHA2020 Ruxolitinib
Congresul Anual al Asociației Europene de Hematologie se află la cea de-a 25-a ediție și se desfășoară  online în perioada 11- 21 iunie.

Datele prezentate reprezintă un follow-up al studiului REACH2 publicate în luna mai în revista New England Jurnal of Medicine. Acestea au arătat o rată generală de răspuns (ORR) înregistrată în ziua 28 de 62,3% în terapia cu ruxolitinib față de 39,4% cu cea mai bună terapie disponibilă.

  • ORR la 8 săptămâni, a fost de 39,6%, respectiv 21,9%;
  • Rata de supraviețuire medie fără eșec (FFS – failure-free survival) a fost de 5 luni față de o lună;
  • Supraviețuirea mediană globală a fost de 11,1 luni în grupul ruxolitinib față de 6,5 luni în grupul de control.

Pacienții cu aGVHD gradul II au prezentat ORR de 75,5% în tratamentul cu ruxolitinib, comparativ cu 50,9% pentru standardul de îngrijire, iar pentru pacienții cu implicare tegumentară a fost de 72,0% față de 47,3% în favoarea brațului experimental.

Ruxolitinib a indus, de asemenea, rate ridicate de răspuns la pacienții cu grade diferite de severitate a bolii, implicare organică și indiferent de terapia GVHD anterioară folosită.

Despre studiul REACH2

REACH2 este un studiu de fază 3 multicentric, randomizat, care a inclus 309 pacienți cu aGVHD refractari la terapia steroidiană. Rezultatele pozitive evidențiate în studiul REACH2 confirmă concluziile publicate în studiul de fază 2 REACH1. Acestea din urmă au stat la baza aprobării FDA din 2019. Studiul a demonstrat că ruxolitinib în combinație cu corticosteroizii a determinat un ORR în ziua 28 de 57% la pacienții cu aGVHD refractar, cu o rată completă de răspuns de 31%.

În mai 2019 FDA a aprobat ruxolitinib pentru tratamentul aGVHD la pacienții adulți și pediatrici cu vârstă de peste 12 ani.

Ruxolitinib este primul și singurul tratament aprobat de FDA pentru această indicație.

Ruxolitinib NEJM
Rezultatele pozitive evidențiate în studiul REACH2 confirmă concluziile publicate în studiul de fază 2 REACH1. Acestea din urmă au stat la baza aprobării FDA din 2019.

Aprobarea s-a bazat pe datele provenite din REACH1, un studiu multicentric single-arm, care a analizat combinația ruxolitinib și corticosteroizi la pacienții cu aGVHD grad II-IV refractari la tratamentul steroidian administrat.

Dintre cei 71 de pacienți recrutați în cadrul studiului REACH1, 49 de pacienți au fost refractari la terapia steroidiană administrată singur, 12 pacienți au primit două sau mai multe terapii anti-GVHD în antecedent și 10 pacienți nu au coincis cu criteriile de definiție FDA pentru refractabilitatea la terapia steroidiană. Ruxolitinib a fost administrat 5 mg de două ori pe zi, iar doza a putut fi crescută la 10 mg cu administrare de două ori pe zi, după ce timp de trei zile s-a constatat absența toxicității.

Eficacitatea ruxolitinib a fost evaluată pe baza ORR la ziua 28 definită ca răspuns complet (CR), răspuns parțial foarte bun sau răspuns parțial bazat pe criteriile Centrului Internațional pentru Cercetare Hematologică și Transplant Medular (CIBMTR). În ziua 28 ORR în cazul celor 49 de pacienți refractari la terapia singulară cu steroizi a fost de 57% cu o rată de CR de 31%.

Cele mai frecvente reacții adverse raportate în rândul celor 71 de participanți au fost infecțiile (55%) și edemele (51%), iar cele mai frecvente reacții hematologice au fost anemia (75%), trombocitopenia (75%) și neutropenia (58%).

Despre boala acută grefă contra gazdă

Boala acută grefă contra gazdă reprezintă o complicație majoră post transplant alogen de celule stem hematopoietice. Aceasta reprezintă o reacție a celulelor imune donatoare împotriva țesuturilor primitorului.

Aproximativ 35% -50% din beneficiarii de transplant de celule stem hematopoietice (HSCT- hematopoietic stem cell transplant) vor dezvolta aGVHD. Riscul este dependent de sursa de celule stem, vârsta pacientului și profilaxia GVHD utilizată. Pacienții pot prezenta implicarea a trei organe:

  1. tegument – manifestări – erupție, dermatită;
  2. ficat – manifestări – hepatită, icter;
  3. tract gastrointestinal – manifestări – dureri abdominale, diaree.

GVHD reprezintă un diagnostic clinic la care se pot asocia biopsii tisulare cu scopul de a ajuta la diagnosticul diferențial cu alte patologii care pot imită GVHD, precum infecțiile virale (hepatită, colită) sau reacțiile medicamentoase (care determină erupții cutanate).

GVHD este clasificat între gradul 0 și IV în funcție de numărul și gradul de implicare ale organelor. Pacienții cu aGVHD de gradul III / IV tind să aibă un parcurs mai slab.

Jakafi- ruxolitinb

Despre Jakafi (ruxolitinib)

Ruxolitinib este un inhibitor selectiv al JAK kinazelor, JAK1 şi JAK2. Acestea mediază semnalizarea unui număr de citokine şi factori de creștere care sunt importanți în hematopoieză şi funcția sistemului imun.

În prezent ruxolitinib este indicat pe lângă tratamentul aGVHD  la adulți și copii peste 12 ani și în tratamentul:

  • Mielofibrozei, incluzând mielofibroza primară, mielofibroza post-policitemia vera și mielofibroza post-trombocitemiei esențiale la adulți.
  • Policitemiei vera la pacienții adulții care au avut un răspuns inadecvat, sunt rezistenți sau intoleranți la hidroxiuree.

Citește și: