#EHRA2019. Studiu: O nouă metodă de înregistrare EKG, care necesită semnale doar de la nivelul urechii și mâinii stângi

  • Cardiologie
  • Medicina digitală



O nouă metodă electrocardiografică (EKG), care folosește semnale de la nivelul urechii și al unei mâini pentru a descrie ritmul cardiac, a fost prezentată în cadrul congresului Asociației Europene a Ritmului Cardiac 2019. Pentru că nu necesită folosirea ambelor mâini, metoda ar putea fi folosită și de conducători auto, atleți sau militari.

„Dispozitivele mobile EKG prezintă o oportunitate majoră de detecție a fibrilației atriale, cea mai comună aritmie, ceea ce ar putea preveni accidente vasculare cerebrale și reduce numărul de spitalizări. Toate dispozitivele portabile EKG necesită folosirea ambelor mâini, dar ce se întâmplă dacă simptomele apar în timpul conducerii unui autoturism?”- autorul Dr. Raffaele De Lucia, Spitalul Universitar din Pisa, Italia.

Acesta este primul studiu care demonstrează că urechea poate fi folosită pentru detectarea semnalului EKG. Studiul a inclus 32 de voluntari sănătoși. Fiecăruia dintre aceștia le-au fost realizate două EKG-uri: prin metoda clasică și prin cea care folosește un clip pe indexul și degetul mijlociu al mâinii stângi și unul atașat pe urechea stângă (reprezentarea în imagine). Doi cardiologi au analizat înregistrările și nu au putut face diferența între cele două metode.

abonare

Autorii au declarat că aceste rezultate pot sta la baza dezvoltării de noi dispozitive EKG cu o singură derivație. Acestea vor fi mai ușor de utilizat pentru că lasă o mână liberă. Posibile utilizări includ evaluarea performanței fizice în timpul exercițiului fizic, prevenirea sincopelor și evaluarea cardiacă în timpul simptomelor, precum amețeala sau dificultăți în respirație. Pacienții deja diagnosticați cu patologii cardiace precum fibrilația atrială vor putea utiliza astfel de dispozitive pentru a-și monitoriza boala.

ecg-ureche-mana-ehra2018-feature
Cele două metode EKG comparate: cea clasică folosind ambele brațe și cea din studiu, folosind urechea și un braț (Sursă ESC).

Citește și: