Enzalutamida, aprobată de FDA pentru tratamentul cancerului de prostată hormono-rezistent nemetastazat

  • Acces la inovație



Enzalutamida (Xtandi, Astellas/Pfizer), antagonist pentru receptorii androgenici, a primit aprobarea FDA (U.S.A Food and Drug Administration) pentru extinderea indicației de tratament la pacienții diagnosticați cu neoplasm de prostată stadiul M0 CRPC (castration-resistant prostate carcinoma), în urma efectuării studiului clinic PROSPER. Enzalutamida era utilizată până acum doar în terapia carcinomului de prostată hormono-rezistent metastazat (M1 CRPC).

Studiul clinic de fază 3, randomizat, dublu-orb PROSPER a inclus 1.401 de bărbați diagnosticați cu cancer de prostată stadiul M0 CRPC, cu timpul de dublare PSA ≤ 10 luni și cu un nivel al PSA ≥ 2 ng/mL, tratați în paralel cu terapie de deprivare androgenică (ADT). Administrarea concomitentă de enzalutamidă și ADT a scăzut semnificativ riscul de metastaze sau deces cu 71%, prelungind perioada de supraviețuire fără metastaze cu 21,9 luni ( 36,6 luni vs 17,7 luni în grupul de placebo).

abonare

Reacțiile adverse cel mai frecvent întâlnite pe parcursul terapiei au fost: astenia (40% vs 20% în grupul de placebo), flush, hipertensiunea arterială, amețeala, greața și leșinul. Per total, efectele adverse au fost înregistrate mai des în grupul de terapie cu enzalutamidă comparativ cu placebo. Procentul celor care au decedat în urma declanșării uneia dintre reacțiile adverse a fost de 3,4% vs 0,6% din grupul de placebo.

Enzalutamida este un antagonist al receptorilor androgenici, se administrează oral si este al doilea din această clasă, după apalutamide, indicat în cazul cancerului de prostată în stadiu incipient.

Mecanismul de acțiune Enzalutamide
Mecanismul de acțiune al Enzalutamide ca antagonist pentru receptorii androgenici

Hormonii androgeni reprezintă principala țintă terapeutică în cazul cancerului de prostată. Testosteronul stimulează dezvoltarea celulelor neoplazice, reducerea secreției sale fiind primul pas în inițierea tratamentului, fie prin medicamente sau castrare chirurgicală.

Citește și: