#EAU18: Un sistem de inteligență artificială diagnostichează cancerul de prostată cu o precizie de 99,38%

  • Medicina digitală



Oamenii de știință și medicii din China au reușit să dezvolte un sistem pe bază de inteligență artificială, capabil să analizeze și să pună un diagnostic adecvat, cu precizie similară unui medic, în cazul pacienților care au cancer de prostată. Mai mult decât atât, această mașinărie poate să diferențieze și să identifice gradul de malignitate al cancerului respectiv.

Datele au fost discutate în cadrul Congresului Asociației Europene de Urologie (EAU18) din acest an, prezentându-se, de asemenea, și numeroasele avantaje pe care sistemul AI le aduce în practica de fiecare zi. Acesta va avea un rol mai mult decât important în augmentarea modului de diagnostic al anatomopatologului și va putea fi de un real ajutor în zonele în care personalul medical este deficitar.

abonare

„Acesta nu este un mod prin care va fi înlocuit medicul patolog. În continuare avem nevoie de medici experimentați, care să-și asume responsabilitatea pentru diagnosticul final. Ceea ce va face sistemul se regăsește în ajutorul pe care îl oferă patologului, pentru un diagnostic mai bun și mai rapid, un diagnostic care să elimine variațiile zilnice din judecată care pot afecta evaluările realizate de oameni” – afirmă liderul studiului Hongqian Guo, Nanjing, China.

Pentru a „antrena” software-ul AI în mod corespunzător, grupul de studiu al profesorului Hongqian Guo a luat în considerare 918 probe de țesut, prelevate de la 283 pacienți. Cazurile au fost ulterior rulate prin sistemul de analiză, pentru ca software-ul să poată recunoaște patologiile și șă-și poate îmbunătăți metoda de diagnostic.

Numărul total al imaginilor de anatomie patologică a fost divizat în 40.000 de probe mai mici. 30.000 dintre acestea au fost utilizate pentru „antrenarea” sistemului, iar restul de  10.000 au fost folosite pentru testarea acurateței acestuia – moment în care s-a observat că software-ul identifică în mod corespunzător într-un procent de 99,38%. Drept etalon, sau „golden standard”, a fost utilizat un medic patolog.

Rezultatele au arătat că sistemul de inteligență artificială este efectiv la fel de precis în emiterea unui diagnostic precum un medic.

„Sistemul a fost programat să învețe și în mod gradual să își îmbunătățească interpretarea probelor. Rezultatul nostru arată că diagnosticul raportat de către AI s-a situat la un nivel comparabil cu cel emis de către medic. Mai mult decât atât, a putut clasifica precis nivelurile de malignitate ale cancerelor de prostată. Până la momentul actual, sistemele automate au avut valoare clinică destul de limitată, însă acum suntem de părere că acesta este primul serviciu automat care să ofere un raport și un diagnostic precis al cancerului de prostată” – continuă Hongqian Guo.

Cancerul de prostată este cel mai întâlnit cancer în rândul bărbaților, acesta afectând în jur de 1,1 milioane de persoane anual, la nivel mondial. Pentru a pune un astfel de diagnostic, în mod normal este nevoie de efectuarea unei biopsii care ulterior este analizată și examinată de către un medic. Sistemul AI dezvoltat se pliază în mod ideal pe acest caz, putând micșora și îmbunătăți timpul de diagnostic.

Oamenii de știință au admis faptul că există câteva limitări ale sistemului, însă vor putea fi depășite în timp. Momentan, munca este concentrată pe diferențierea Scorurilor Gleason, parametrii utilizați pentru a identifica prognosticul unui pacient cu cancer de prostată.

Sistemul AI a atras opinii și de la nivel internațional, astfel încât Prof. Rodolfo Montironi de la Polytechnic University of the Marche, Ancona, Italia, afirmă:

 „Este o muncă interesantă, care arată cum inteligența artificială va începe din ce în ce mai mult să intervină în practica clinică. Poate fi un lucru foarte folositor în anumite domenii în care există un deficit în personalul medical specializat. Precum toate celelalte sisteme automate, acesta va conduce la o utilizare mai scăzută a expertizei umane, însă trebuie să ne asigurăm că decizia finală în legătură cu tratamentul va fi luată de către un specialist.”

Citește și: