Erenumab, primul anticorp monoclonal pentru prevenția migrenei, recomandat de EMA pentru punerea pe piață

  • Acces la inovație
  • Health literacy



Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman ( CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) recomandă aprobarea autorizației de punere pe piață pentru Aimovig (erenumab), primul medicament dintr-o clasă nouă cu indicație în prevenția migrenei.

Recomandarea CHMP urmează a fi trimisă Comisiei Europene pentru adoptarea deciziei de comercializare la nivelul UE.

abonare

Până acum standardul terapeutic în prevenția migrenelor era reprezentat de substanțe ale căror indicații principale sunt alte afecțiuni, precum hipertensiunea arterială. Erenumab are ca țintă receptorul neuropeptidului CGRP (calcitonin gene-related peptide receptor, CGRP-R).

Sursa foto – Genetic Engineering and Biotechnology News

CGRP este un neuropeptid vasodilatator, cu rol în mecanismele responsabile pentru migrenă, iar în ultimii 15 ani s-au cercetat substanțe care pot interveni în căile de semnalizare în care acesta este implicat. Erenumab se administrează printr-o injecție subcutanată, o dată pe lună.

Aprobarea s-a bazat pe rezultatele a două studii care au inclus 667 de pacienți cu migrenă cronică și 955 cu migrenă episodică. După trei luni de tratament, în cazul pacienților cu migrenă cronică s-au înregistrat următoarele date:

  • o scădere medie de 2,5 zile de migrenă pe lună comparativ cu placebo pentru pacienții cu migrenă cronică
  • o scădere de 1,3 sau 1,8 zile pe lună pentru pacienții cu migrenă episodică, în funcție de doză

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat migrena ca una dintre primele 10 cauze de dizabilitate, în întreaga lume. Migrena este o afecțiune neurologică și presupune atacuri recurente de durere moderată/severă, având frecvent caracter pulsatil și unilateral. Adesea se asociază cu greață, vărsături și sensibilitate la lumină, sunete, mirosuri.

Terapiile preventive care existau până acum nu erau eficiente și aveau o tolerabilitate scăzută.

În prezent 4 anticorpi monoclonali care au ca țintă caile de semnalizare în care e implicat peptidul CGRP sunt studiați:

  • eptinezumab , fremanezumab și galcanezumab au ca țintă chiar peptidul CGRP
  • erenumab are ca țintă receptorul CGRP

Anticorpii anti-CGRP și anti CGRP-R reprezintă primele substanțe cu eficacitate dovedită, create special pentru prevenția migrenei și ca tratament de fază acută.  Pe 17 mai 2018, erenumab, primul medicament din această clasă, a fost aprobat de Food and Drug Administration.

Studiile au demonstrat o îmbunătățire semificativă a calității vieții pacienților. Pe lângă prevenția episodului de migrenă în sine și a simptomelor asociate, noua clasă de medicamente are un impact și asupra prodromului, precum și a stărilor de după un atac de migrenă. Persoanele cu migrenă cronică pot prezenta letargie, stări depresive, tulburări alimentare în faza de prodrom, iar ulterior se confruntă cu oboseală, amețeli, tulburări de concentrare, lipsă de energie. Toate aceste efecte au fost ameliorate prin noua clasă terapeutică. Totuși, efectele pe termen lung trebuie să fie bine stabilite, iar noile medicamente nu reprezintă un tratament curativ.

În prezent este în derulare un studiu mai amplu pentru a evalua siguranța pe termen lung, pacienții fiind urmăriți pentru o perioadă de 5 ani.

Citește și