#ESCCongress: Consumul zilnic de legume scade cu 26% probabilitatea de deces. Fructele reduc riscul cu 19%

  • Health literacy



Un studiu apărut în publicația The Lancet arată că decesele din cauze cardiovasculare pot fi scăzute cu 18% în urma consumului a 3 sau 4 porții de legume/fructe pe zi. Același lucru s-a descoperit și în cazul legumelor – consumul a mai mult de o porție pe zi este asociat cu șanse mai mari de supraviețuire, riscul decesului fiind redus cu 26%.

Studiul PURE (Prospective Urban-Rural Epidemiology) s-a desfășurat în 18 țări, acoperind 7 regiuni diferite și întrunind un număr de aproximativ 135.000 de participanți. A urmărit două ramuri principale de cercetare:

abonare

Pe parcursul celor 7 ani jumătate, timpul în care s-a desfășurat studiul, s-au înregistrat 5.796 de decese din cauze obișnuite, 1.649 de decese provocate din motive cardiovasculare și 4.784 de evenimente cardiovasculare majore.

După o analiză amănunțită a cauzelor deceselor, cercetătorii au descoperit că cele ce au la bază cauze cardiovasculare pot fi scăzute cu 18% în urma consumului a 3 sau 4 porții de fructe pe zi. În aceleași condiții, numărul deceselor totale a scăzut cu 19%. De asemenea, și aportul de legume este benefic: consumul a mai mult de o porție de legume pe zi este asociat cu șanse mai mari de supraviețuire, numărul deceselor din cauze cardiovasculare scăzând cu 18%, iar al deceselor totale cu 26%.

3-4 porții de legume sau fructe pe zi echivalează cu 375-500 de grame. În ghidurile terapeutice este recomandat consumul a 400-800 de grame pe zi, însă acest lucru este greu de realizat datorită costurilor ridicate, mai ales în țările subdezvoltate economic.

„Descoperirile noastre sunt robuste, pot fi aplicate la nivel global și aduc dovezi care pot informa politicile nutriționiste. Mulți oameni din întreaga lume nu consumă nici cantitatea optimă de fructe și legume. Datele generate de PURE vin în sprijinul rezultatelor generate de nenumărate studii anterioare și sunt valabile pentru tot globul” – afirmă Dr. Andrew Mente, PhD, Population Health Research Institute, McMaster University, Hamilton, Canada.

Pe lângă aceste informații, studiul PURE s-a concentrat și asupra diferenței dintre efectele legumelor crude și ale legumelor gătite. Datele au arătat că cele din urmă au un efect mai scăzut în ceea ce privește diminuarea șanselor de apariție a evenimentelor cardiovasculare, deci astfel cele crude sunt mai benefice. Este important de luat în calcul, însă, faptul că în anumite țări, precum cele din Sudul Asiei, Africa, nu se consumă aproape deloc legume crude.

Ghidurile terapeutice nu descriu la momentul actual o bună diferențiere între aceste moduri de consum al legumelor, motiv pentru care cercetătorii doresc o schimbare din acest punct de vedere.

„Din moment ce ghidurile terapeutice nu fac diferența dintre beneficiile consumului legumelor crude, față de consumul celor gătite, rezultatele noastre indică faptul că recomandările ce se găsesc în ghiduri ar trebui să evindențieze și să accentueze această diferență” – concluzionează Dr. Andrew Mente

Pentru lectura întregului studiu, accesați site-ul.

Alte știri relevante discutate în cadrul Congresul Societății Europene de Cardiologie (ESC2017):