#ESMO18. Alpelisib reduce progresia cancerului de sân la pacienții cu mutații ale genei PIK3CA

  • Altfel despre Cancer



Terapia cu alpelisib, inhibitor de PI3K (alpha-specific phosphatidylinositol-3-kinază), pentru cancerul de sân în stadiu avansat, Hormonoreceptor pozitiv, HER2 negativ cu mutații la nivelul genei PIK3CA încetinește progresia tumorii. Rezultatele studiului SOLAR-1 arată că pacienții tratați cu alpelisib și fulvestrant au o perioadă de supraviețuire fără progresia cancerului de 2 ori mai mare față de cei care au primit doar fulvestrant, conform datelor publicate în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică 2018. 

Studiul randomizat SOLAR-1 realizat de cei de la Institutul Gustave Roussy, Villejuif, Franța, a inclus 572 de pacienți, bărbați și femei în perioada de post-menopauză, cu stadiu avansat de cancer de sân HR+, HER2-. Dintre aceștia, 341 au prezintat mutații la nivelul genei PIK3CA. La momentul includerii în studiu, participanții nu primiseră niciun tratament asemănător și nici nu era sub orice altă terapie oncologică. Tratamentul administrat a constat în alpelisib (300 mg/zi) sau placebo plus fulvestrant intramuscular (500 mg la fiecare 28 de zile și în zilele 1 și 15 ale ciclului de tratament).

abonare

Rezultatele au fost următoarele:

  • durata de supraviețuire fără progresia cancerului a fost de 2 ori mai mare la pacienții cu mutații ale genei PIK3CA în tratament cu alpelisib și fulvestrant comparativ cu grupul de placebo și fulvestrant.
  • 36% dintre pacienții cu mutații la nivelul PIK3CA au răspuns la tratamentul combinat comparativ cu numai 16% din grupul de placebo.

Acesta este primul studiu care arată un avantaj al combinării terapiei dintre un inhibitor PI3K și o hormonoterapie în cazul pacienților cu tumoră HR+, HER2-. Eficiența unui astfel de tratament ar indica utilitatea genotipării cancerului de sân avansat pentru a stabili terapia optimă.

Aproximativ 40% dintre pacienții HR+ au mutații ale genei PIK3CA, fiind astfel activată cascada PI3 kinazei care duce la progresia rapidă a cancerului și la rezistența la terapia endocrină. Prin inhibarea specifică a izoformei alpha a PI3 kinazei se obține încetinirea bolii, fără reacțiile adverse prezente în cazul inhibiției nespecifice a tuturor izoformelor.

Citește și: