#ESMO18. Pacienții cu sarcom au încredere în terapiile alternative împotriva cancerului, fără a cunoaște riscurile acestora

  • Altfel despre Cancer
  • Health literacy



Pacienții cu sarcom folosesc frecvent terapii alternative complementare (TAC) pentru tratament de suport, însă sunt slab informați despre siguranța acestora și potențialele interacțiuni cu medicația anticanceroasă, arată un nou studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO) din acest an.

51% din participanții studiului au folosit TAC în timpul vieții, 15% din aceștia folosindu-le doar în timpul bolii, în paralel cu medicația anti-canceroasă. Diagnosticul de cancer a crescut interesul față de TAC la 44% din participanți.

abonare

Vitaminele și minerale sunt foarte populare, dar pacienții le iau în mod specific, în loc să folosească suplimente multi-vitaminice. Vitamina D este cea mai folosită, urmată de seleniu, zinc și vitamina C”- Prof Peter Hohenberger, coordonatorul studiului.

În ciuda popularității acestor terapii, nu există informații certe asupra efectelor secundare și a potențialelor interacțiuni cu alte medicamente. 60% din participanții studiului au recunoscut că sunt insuficient informați asupra siguranței TAC. Doar 7% din respondenți au avut ca sursă de informație asupra TAC medicul oncolog, sursele principale fiind media (43%), prietenii (15%) și vindecări TAC.

„Chiar dacă nu trebuie să demonizăm internetul și alte surse de informare, cele din afara cadrului clinic pot fi înșelătoare. Pacienții trebuie să fie conștienți că pot discuta orice alegere legată de sănătate cu oncologul și că pot fi sfătuiți cu privire la diferitele opțiunii atunci când doresc să reducă stresul legat de tratamentul cancerului sau să se simtă mai bine”- Dr. Markus Joerger, spitalul Cantonal din St. Gallen, Elveția.

Studiul a fost condus de o echipă de la Spital Universitar din Mannheim, Germania, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2018. 152 de pacienți tratați în cadrul unui centru de sarcom au răspuns la un chestionar despre folosirea terapiilor non-convenționale, precum suplimentele de vitamine sau minerale, homeopatia, acupunctura, meditația, Tai Chi, schimbarea obiceiurilor dietetice (dietă ketogenică sau vegană).

ESMO încurajează profesioniștii medicali să folosească definiția mai precisă de medicină complementară și integrativă, atunci când se referă la tratamente complementare folosite alături de terapii convenționale, într-un cadru controlat, și nu CAT, care include și tratamente folosite în locul medicinei bazate pe dovezi.

Pe baza datelor colectate în contextul cancerului mamar, ESMO recunoaște beneficiile exercițiului fizic, programelor de reducere a stresului bazate pe mindfulness (atenție), hipnozei, yoga și acupuncturii în tratamentul suportiv. Nu este recomandată folosirea suplimentelor pe bază de antioxidanți, minerale, ierburi, terapiei cu oxigen și ozon, enzimelor proteolitice, fitoestrogenilor, dozelor mari de vitamine, deoarece au fost asociate fie cu lipsa beneficiilor, fie cu rezultate negative.

Citește și:

Sursa foto ESMO Congress 2018