#ESMO19. Adăugarea atezolizumab la chimioterapie crește supraviețuirea fără progresie a bolii în carcinomul urotelial avansat

  • Health literacy
  • Imuno-oncologia
  • Medicina personalizată



Asocierea atezolizumab la tratamentului chimioterapic îmbunătățește rata de supraviețuire fără progresie a bolii cu aproximativ 2 luni la pacienții cu carcinom urotelial local avansat sau metastatic. Acestea sunt principalele rezultate ale studiului IMvigor130, prezentat în cadrul Congresului anual al Societății Europene de Oncologie de la Barcelona, 2019.

Acesta este cel mai de amploare studiu realizat pentru cancerul urotelial avansat, iar rezultatele sale pot schimba practica medicală”, a declarat conducătorul studiului, Dr. Enrique Grande, de la Centrul pentru Cancer MD Anderson din Madrid.

Studiul a inclus 1213 pacienți documentați histologic cu carcinom urotelial local avansat sau metastatic de vezică urinară, uretră, ureter, pelvis renal,  care nu au primit anterior tratament chimioterapic.

abonare

După o perioadă de urmărire de aproape 12 luni, în cazul pacienților care au primit terapia combinată s-a obținut o rată a supraviețuirii fără progresie a bolii de 8,2 luni iar pentru cei tratați doar cu chimioterapie s-a obținut o rată de doar 6,3 luni.

Pacienții tratați cu această combinație au avut un risc cu 18% mai scăzut de progresie a bolii.

Chimioterapia bazată pe derivați de platină reprezintă standardul la ora actuală pentru pacienții cu carcinom urotelial metastatic, deși rezultatele clinice sunt slabe. Până în prezent, majoritatea studiilor vizând cancerul urotelial au împărțit pacienții în loturi precum eligibili sau non-eligibili pentru terapia cu cisplatin. Acesta este primul studiu care înglobează ambele astfel de categorii de pacienți.

Imunoterapia în cancerul urotelial este aprobată în monoterapie ca primă linie de tratament doar în cazul pacienților non-eligibili pentru tratament cu cisplatin și pozitivi pentru PDL-1.

Atezolizumab (Tecentriq Roche/Genentech) este un agent anti-PDL-1. Date din studii anterioare care au evaluat alte tipuri de cancere arată faptul că asocierea atezolizumabului la chimioterapie poate fi tolerată.

Studiul IMvigor130 de fază III a împărțit în mod randomizat pacienții cu cancer urotelial în trei grupuri, tratați astfel: doar cu imunoterapie, cu imunoterapie în asociere cu chimioterapie cu derivați de platină sau chimioterapie fără imunoterapie.

A fost observată îmbunătățirea ratei de supraviețuire fără progresie a bolii (PFS), deși datele privind supraviețuirea generală (OS) nu au fost semnificative statistic.

Rezultatele au demonstrat de asemenea un răspuns mai bun pentru pacienții cu expresie crescută a PDL-1.

Este prea devreme ca aceste rezultate interimare ale studiului să ne entuziasmeze, dar este important să ne întrebăm dacă imunoterapia asociată chimioterapiei nu ar aduce beneficii în cancerul urotelial. Semnificația statistică nu se traduce întotdeauna în semnificație clinică sau relevanță, a punctat expertul ESMO. Sunt importante date suplimentare privind supraviețuirea care să confirme aceste descoperiri înainte de implementarea lor în practica medicală”, Dr. Ignacio Durán, MD, PhD, de la Spitalul Universitar Marqués de Valdecilla, IDIVAL, Santander, Spania.

Probabilitatea de a obține răspunsuri complete, reprezentate de regresie importantă sau dispariție a metastazelor a fost dublă pentru asocierea celor două terapii, în comparație cu monoterapiile (imunoterapia sau chimioterapia singure).

Ratele de răspuns au fost de 47% pentru grupul tratat cu asocierea, 23% pentru cei cu atezolizumab în monoterapie și 44% pentru pacienții tratați doar cu chimioterapie. Răspunsul complet a fost raportat în 13%, 6%, respectiv, 7% din cazuri.

Citește și: