#ESMO19. Ribociclib în asociere cu fulvestrant crește supraviețuirea globală în linia I de tratament a cancerului de sân avansat HR+/HER2- la femeile în postmenopauză

  • Altfel despre Cancer
  • Medicina personalizată



Combinația terapeutică ribociclib + fulvestrant îmbunătățește supraviețuirea globală la femeile în postmenopauză cu cancer de sân avansat HR-pozitiv, HER2-negativ. Datele obținute în studiul clinic MONALEESA 3 au fost prezentate în cadrul Congresului European de Oncologie (ESMO 2019).

„Am observat în două studii clinice de fază III că ribociclib prelungește semnificativ viața femeilor cu caner mamar aflate la premenopauză sau postmenopauză, fie în combinație cu un inhibitor de aromatază, fie cu fulvestrant. Aceste date vin în sprijinul medicilor oncologi pentru a lua o decizie terapeutică optimă pentru pacientele cu cancer de sân hormono-sensibil”, a declarat Prof. Dr. Dennis J. Slamon, directorul Clinical/Translational Research, University of California, Los Angeles Jonsson Comprehensive Cancer Center

Studiul MONALEESA 3 – faza III

Studiul clinic MONALEESA 3 a investigat asocierea ribociclib + fulvestrant ca primă sau a doua linie terapeutică la pacientele în postmenopauză cu forme avansate de cancer mamar HR+, HER2-. Este cel mai mare studiu care a evaluat un inhibitor CDK 4/6 și a inclus 726 de femei cu vârstă medie de 63 de ani cu forme avansate de cancer de sân HR+, HER2- . O parte dintre pacientele incluse în cercetare fie au recidivat la mai puțin de un an de tratamentul adjuvant, fie au înregistrat progresia bolii sub tratamentul hormonal. Caracterul unic al studiului derivă din faptul că jumătate dintre paciente nu au primit nu au primit anterior alt tratament pentru cancerul de sân avansat, tratamentul fiind evaluat în prima linie.

abonare

Obiectivul principal al studiului, supraviețuirea fără progresia bolii, a fost atins la analiza preliminară. Ribociclib + fulvestrant a determinat o supraviețuire medie fără progresia bolii de 33,6 luni, comparativ cu 19,2 luni în grupul de pacienți care au primit placebo + fulvestrant. Datele despre siguranță au fost conforme cu cele precedente.

Analiza actuală a adus date despre obiectivul secundar al studiului, supraviețuirea globală, care a fost semnificativ mai mare decât în cazul placebo. După 42 de luni de evoluție, ratele estimative ale supraviețuirii au fost de 58% pentru grupul țintă și de 46% pentru grupul de control.

Studiul MONALEESA 3: supravietuire fara progresia bolii in cazul tratamentului cu ribociclib + fulvestrant in cancerul mamar avansat
Rezultatele inițiale ale studiului clinic MONALEESA 3 asupra supraviețuirii fără progresia bolii

Beneficiile asocierii de inhibitor CDK 4/6 cu fulvestrant au fost valabile și în cadrul subgrupurilor de pacienți. În subgrupul tratat cu ribociclib + fulvestrant ca primă linie terapeutică, supraviețuirea globală medie nu a fost atinsă (vs. 45,1 luni). Pacienții tratați astfel ca a doua linie terapeutică au avut o supraviețuire globală de 40,2 luni (vs. 32,5 luni).

Aceste rezultate, alături de datele studiului MONALEESA 7, confirmă beneficiile ribociclib în diverse combinații terapeutice de prima sau a doua linie la pacientele în pre- și post-menopauză cu cancer de sân HR+, HER2-.

„Rezultatele acestui studiu au impact asupra practicii medicale deoarece acum știm că pacientele cu forme avansate de cancer mamar pot beneficia de o supraviețuire globală mai bună dacă primesc un inhibitor CDK 4/6 încă din momentul recurenței, indiferent dacă au mai primit înainte o terapie hormonală sau nu”, a afirmat autorul studiului Prof. Dr. Dennis Slamon, University of California Los Angeles, USA.

Inhibitorii CDK4/6

Apariția cancerului se caracterizează prin proliferare celulară anormală și pierderea controlului reglator la nivelul ciclului celular. În general este perturbată calea kinazei ciclin D dependente (CDK) 4/6-p16-retinoblastom (Rb), ceea ce conduce către proliferare celulară excesivă. Studiile preclinice și clinice au demonstrat efectele antitumorale ale medicamentelor care țintesc această cale.

Ribociclib (Kisqali) este un inhibitor oral, biodisponibil și selectiv al CDK 4 și CDK 6, care blochează fosforilarea Rb și oprește ciclul celular în faza G1.

Mecanism de actiune al inhibitilor CDK 4/6, ribociclib, abemaciclib
Rolul complexelor ciclină-CDK și al căii ciclina D-CDK4/6-p16-Rb la nivelul ciclului celular. Inhibitorii selectivi ai CDK4/6, precum ribociclib și abemaciclib, acționează direct la nivelul acestei căi penru a bloca progresia ciclului celular.

Kisqali este singurul inhibitor CDK 4/6 care a obținut creșterea semnificativă a supraviețuirii globale în cadrul a două studii clinice de fază III în două populații distincte de pacienți. În cadrul Congresului Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO 2019) au fost prezentate rezultatele studiului MONALEESA 7. Datele au arătat beneficiile asocierii ribociclib cu terapia hormonală în vederea creșterii supraviețuirii globale la pacientele în premenopauză cu cancer mamar avansat HR+, HER2-.

Cancerul mamar – cea mai frecventă formă de cancer la femei

Cancerul de sân este cea mai frecvent diagnosticată neoplazie în rândul femeilor și a doua cea mai frecventă formă de cancer în populația generală. Supraviețuirea globală s-a îmbunătățit deoarece în momentul de față majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în fază incipientă, lozalizată, precum și datorită accesului la terapii chirurgicale și adjuvante personalizate. Supraviețuirea la cinci ani variază între 80-90% în cazul femeilor diagnosticate în stadiul I/II de cancer mamar, însă scad drastic la numai 24% în cazul formelor avansate, diseminate. Astfel, cancerul mamar este principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor europene.

Citește și: