#EULAR2019. Dr. Aileen Pangan – Importanța clinică a inhibării selective a căii JAK1 în poliartrita reumatoidă

  • Health literacy



Poliartrita reumatoidă (PR) este o boală cronică, caracterizată prin inflamație mediată imun, care se manifestă clinic prin durere articulară, rigiditate și scădere a funcției fizice. O mai bună înțelegere a mecanismelor imune care sunt implicate în această maladie poate duce la noi opțiuni terapeutice. De aceea, am discutat în cadrul unui eveniment satelit EULAR 2019 (Congresul European de Reumatologie) cu Dr. Aileen Pangan, director executiv medical al Departamentului de Dezvoltare a Imunologiei Clinice, AbbVie.

Care este scopul tratamentului în PR?

abonare

Credem că atingerea remisiunii ar trebui să fie ținta tratamentului PR, deoarece știm că astfel rezultatele pe termen lung sunt mai bune, au o calitate a vieții îmbunătățită, iar pacienții își pot relua activitatea profesională. Astfel, le oferim șansa unei vieți normale în care pot să se bucure de activitățile de zi cu zi alături de familie. Credem că ținta este de oferi fiecărui pacient terapii care îl conduc la remisiune.

Care sunt principalele mecanisme celulare implicate în poliartrita reumatoidă (PR)? 

Ceea ce am învățat despre PR este că procesul inflamator care are loc în organismul unei persoane cu PR implică mai multe celule inflamatorii, de la limfocite B și T, la macrofage. Mai știm că aceste celule comunică între ele folosind căile de semnalizare ale citokinelor inflamatorii. De aceea am avut succes în trecut în tratamentul PR prin blocarea acestor căi (TNF alfa, IL-6). Recent a apărut o nouă clase de medicamente, cea a inhibitorilor JAK.

Acum ținta este o kinază implicată în semnalizarea intracelulară folosită de multe citokine inflamatorii când se atașează la o celulă. Unul dintre medicamentele pe care AbbVie le dezvoltă în prezent este upadacitinib, un inhibitor selectiv JAK1, implicat în căile de semnalizare intracelulare a pacienților cu PR.

Care sunt avantajele inhibării selective a JAK1?

Majoritatea citokinelor inflamatorii folosesc calea de semnalizare JAK1, în timp ce calea JAK2 este implicată mai mult în procese fiziologice precum hematopoieza. Deci ne dorim să reducem efectul asupra JAK2, pentru a reduce efectul asupra hemoglobinei, care ar putea cauza anemie.

Dorim să reducem efectul și asupra căii JAK3, care este implicată mai mult în apărarea împotriva infecțiilor. De aceea, o inhibare selectivă, nu specifică, a JAK1 poate fi eficientă la pacienții cu PR cu un impact mai mic pe căile JAK2 și JAK3.

Există alte și patologii în care inhibarea JAK1 ar putea aduce beneficii?

AbbVie Immunology se concentrează pe creșterea standardului de îngrijire nu doar în reumatologie, ci și în dermatologie și gastroenterologie. Munca noastră nu implică doar noi medicații pentru patologiile studiate în legătură cu Humira, ci și identificarea altor boli în care inhibitorul JAK1 ar putea fi util și sigur. De exemplu, în dermatita atopică avem studii de fază III în derulare, iar în reumatologie am început un studiu asupra arteritei cu celule gigante.

Cum vedeți viitorul tratamentului în PR?

Cred că tratamentul PR va fi în continuare adaptat nevoilor fiecărui pacient. Știm că fiecare pacient cu PR este foarte diferit și că ar putea avea nevoie de un alt tratament pentru a ajunge în remisiune sau la o activitate scăzută a bolii. Deci existența mai multor opțiuni terapeutice cu diferite mecanisme de acțiune oferă unui număr mai mare de pacienți posibilitatea de a-și atinge obiectivele terapeutice. Astfel, una din noile abordări AbbVie este de a testa combinații de agenți terapeutici cu mecanisme de acțiune diferite în PR. Avem în studii de fază 2 în PR ABBV-559, o combinație de inhibitor JAK și inhibitor BTK (Bruton’s tyrosine kinase). 

Citește și: