#EULAR2019. Diagnosticul tardiv, o problemă majoră în managementul poliartritei reumatoide

  • Acces la inovație



În ultimii ani au fost înregistrate progrese majore în managementul bolilor reumatice. În poliartrita reumatoidă (PAR) medicii au la dispoziție mai multe clase de medicamente pentru controlul bolii, iar ghidurile actualizate au drept țintă inducerea și menținerea remisiunii. Cu toate acestea există diferențe mari în aplicarea acestor ghiduri și bune practici între țările europene, așa cum arată un studiu prezentat cu ocazia Congresului European de Reumatologie, EULAR 2019, care s-a desfășurat la Madrid în perioada 12 – 15 iunie.

Una dintre temele dezbătute în cadrul Congresului European de Reumatologie a fost diferențele de calitate în îngrijirea bolilor reumatologice între țările europene. Sursă foto: EULAR.

Cercetătorii au comparat gradul de respectare al standardelor de îngrijire ale PAR cu ajutorul unui chestionar completat de către 1.422 de pacienți din 27 de țări europene și 1.044 de reumatologi din 33 de țări europene.

abonare

Pacienții au identificat mai des lipsuri în îngrijire. Au existat diferențe între țări care s-au menținut și după corecții care au luat în considerare caracteristicile individuale ale pacienților. Ariile cele mai problematice ale managementului PAR identificate atât de pacienți cât și de reumatologi au fost:

  • diagnosticare în mai puțin de 6 săptămâni;
  • informarea asupra organizațiilor de pacienți;
  • disponibilitatea unui plan terapeutic;
  • existența unei plan de evaluări periodice;
  • informații despre vaccinări;
  • informații asupra exercițiilor fizice adecvate.

Aria care a condus cel mai rar la probleme, atât pentru pacienți cât și pentru reumatologi, a fost accesul la medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD- disease modifying antirheumatic drugs): 3% și, respectiv, 6%.

Managementul LES

Lipsuri în implementarea recomandărilor de tratament și diagnostic ale unei alte boli reumatice, lupusul sistemic eritematos, au fost identificate de studiul LuLa. Acesta a fost efectuat începând cu 2013, în Germania, pe o populație reprezentativă de 572 de pacienți. S-a urmărit legătura dintre calitatea măsurilor de îngrijire (obiectivate printr-un chestionar cu 10 întrebări, printre care folosirea antimalaricelor și a protecției antiosteoporotice în cazul folosirii unei doze de prednisolon mai mare de 7,5mg, tensiunea arterială, analize de sânge și urină anuale, etc.) și rezultatele clinice.

Media de calitate a îngrijirii a fost de 6,1 puncte din cele 10 maxim posibile. Criteriul cel mai des întrunit a fost cel de protecție antioasteoporotică (97,6%), iar cel mai rar a fost cel de consiliere asupra metabolismului grăsimilor (22,8%). Cei cu o îngrijire mai bună în 2013 au avut în următorii ani o calitate mai bună a vieții, o activitate mai mică a bolii și mai afectare mai mică a organelor pe seama bolii.

Despre poliartrita reumatoidă

În România, aproximativ 1% din populație suferă de artrită reumatoidă. Boala afectează cu predilecție persoanele de sex feminin, iar debutul bolii se poate produce la orice vârstă. Opțiunile terapeutice actuale ale artritei reumatoide includ: DMARDs convenționale (precum metotrexat, actualul standard de tratament) administrate oral, DMARDs biologice injectabile și inhibitorii JAK.

Citește și: