Euthyrox, disponibil într-o nouă formulă îmbunătățită: ce trebuie să cunoască medicii și farmaciștii

  • Health literacy



Articol destinat exclusiv profesioniștilor din domeniul sănătății.

În 2016, în România, au fost diagnosticate 83.413 noi cazuri de boli tiroidiene, de trei ori mai multe decât în 2010, 86% dintre aceste cazuri fiind reprezentate de persoane de sex feminin. Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. 1,2 Unul dintre cele mai utilizate medicamente în controlul afecțiunilor tiroidiene în România este Euthyrox (cu substanța activă levotiroxină sodică), un hormon de substituție tiroidiană.

abonare

Începând cu luna septembrie 2019, formularea medicamentului s-a schimbat, cu scopul de a asigura optimizarea formulării cu intenția de a se asigura mai bine conținutul constant de substanță activă, levotiroxina, pe întreaga perioadă de valabilitate a medicamentului. Studiile clinice au confirmat că noii excipienți nu modifică cantitatea de substanță activă care ajunge în sânge și nici rapiditatea cu care ajunge aceasta la organul țintă. Acest lucru asigură faptul că eficacitatea și siguranța sunt aceleași ca ale vechii formulări.

De aceea, compania producătoare și autoritățile de reglementare solicită medicilor monitorizarea atentă a pacienților care fac schimbarea la noua formulare a Euthyrox comprimate, deoarece prin această schimbare se pot declanșa dezechilibre tiroidiene, din cauza intervalului terapeutic îngust al levotiroxinei. Aceasta include o evaluare clinică și de laborator, pentru a oferi siguranța că doza individuală a pacientului este cea adecvată. Testarea periodică a TSH-ului efectuată la 2 luni de la trecerea la Euthyrox comprimate formularea nouă, în asociere cu evaluările clinice, oferă o bază solidă pentru o astfel de confirmare. Testele fT4 sunt justificate în anumite condiții specifice. Dacă este necesar, doza trebuie ajustată în funcție de răspunsul clinic al pacientului și de rezultatele analizelor de laborator.

Trebuie acordată o atenție deosebită grupelor de pacienți vulnerabili: de exemplu, pacienți cu cancer tiroidian, cu boală cardiovasculară, femei gravide, copii și vârstnici.

Sfaturi pentru medicii care prescriu medicația:

  • Asigurați-vă că doza zilnică individuală a pacientului este cea adecvată, utilizând evaluări clinice și de laborator.
  • Dacă este necesar, ajustați doza în funcție de răspunsul clinic al pacientului și de rezultatele analizelor de laborator.
  • Asigurați-vă că pacienții dispun de informații suficiente.
  • Este important să raportați orice reacție adversă suspectată, asociată cu administrarea medicamentului Euthyrox comprimate (levotiroxină sodică), către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Sfaturi pentru farmaciști:

  • Recomandați-le pacienților să ia Euthyrox comprimate, noua formulare, exact în același mod ca și vechea formulare.
  • Recomandați-le pacienților să consulte un medic cu privire la necesitatea monitorizării atente atunci când fac schimbarea între formulări.
  • Recomandați-le pacienților să nu treacă din nou la Euthyrox comprimate, formularea veche, după ce au început cu Euthyrox comprimate, formularea nouă.
  • Oferiți-le pacienților fișa de informare a pacientului și informațiile aferente.3,4,5,6

Articol realizat în colaborare cu Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, o organizație neguvernamentală cu sediul în București, România, axată pe inovare în sectorul sănătății.

Referințe:

  1. apaa.ro
  2. medichub.ro
  3. sre.ro
  4. www.anm.ro
  5. www.anm.ro/COMUNICARI%DIRECTE/
  6. dx.doi.org