FDA aprobă Fitbit ECG, aplicație mobilă utilizată pentru monitorizarea ritmului cardiac și detectarea fibrilației atriale

  • Medicina digitală



Food and Drug Administration a aprobat aplicația mobilă Fitbit ECG, dezvoltată în scopul detectării ritmului cardiac și identificării fibrilației atriale, precum și pentru redarea înregistrărilor EKG. Aplicația vine la îndemâna fiecărei persoane care dorește o monitorizare sigură, eficientă și de mare acuratețe, fiind compatibilă cu ultimul smartwatch lansat pe piață de compania Fitbit, Fitbit Sense.

Fitbit ECG permite înregistrarea și stocarea datelor cu caracter medical, precum ritmul cardiac și undele electrice ale inimii, precum și distribuirea acestora către personalul medical. Algoritmul care stă la baza aplicației a dovedit o acuratețe de 98,7% în detectarea persoanelor cu fibrilație atrială și de 100% în detectarea celor cu ritm sinusal normal.

abonare

Aprobarea aplicației a fost făcută pe baza rezultatelor unui studiu clinic desfășurat de către compania Fitbit în mai multe regiuni de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Cercetarea a evaluat capacitatea algoritmului de a detecta cu acuratețe fibrilația atrială, dar și de a diferenția ritmul cardiac neobișnuit de cel sinusal normal.

Mai mult decât atât, aplicația a fost testată și din punct de vedere al abilității algoritmului de a înregistra și reda cu precizie undele electrice ale inimii sub forma unei înregistrări EKG. Conform rezultatelor studiului, algoritmul aplicației și-a atins ambele obiective, fiind capabil să depisteze fibrilația atrială cu o acuratețe de 98,7% și să identifice în 100% din cazuri, persoanele care au un ritm sinusal normal.

FDA aprobă Fitbit ECG, aplicație pentru monitorizarea ritmului cardiac
Aplicația va fi disponibilă și în România. Sursă: fitbit.com

Fitbit ECG vine în ajutorul fiecărui utilizator care dorește o monitorizare rapidă și precisă a ritmului cardiac în momentele în care resimte anumite simptome cardiace neobișnuite. Mai multe decât atât, odată înregistrate, datele cu caracter medical pot fi descărcate pe telefonul mobil și distribuite medicului în cel mai scurt timp.

„Detecția timpurie a fibrilației atriale este critică, și sunt incredibil de încântat că putem face aceste inovații accesibile oamenilor de pretutindeni pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească sănătatea cardiovasculară și astfel să prevină evenimente serioase. Ajutând oamenii să înțeleagă și să-și managerieze mai bine sănătatea cardiacă a fost întotdeauna o prioritatea pentru Fitbit” – afirmă Eric Friedman, co-fondator Fitbit.

Aplicația dezvoltată de compania Fitbit va fi disponibilă începând cu luna octombrie a acestui an în numeroase țări, printre care și România.

Fitbit Sense

Fitbit Sense este primul dispozitiv dezvoltat de companie care va fi compatibil cu aplicația ECG. Pentru a obține o înregistrarea EKG, tot ce trebuie să facă utilizatorii este să-și plaseze degetele pe cadranul din oțel inoxidabil al ceasului și să rămână nemișcați pentru 30 de secunde. Înregistrarea odată obținută poate fi descărcată pe telefonul mobil și distribuită medicului.

În momentul actual, Fitbit Sense este cel mai avansat smartwatch al companiei. Mai mult decât atât, acesta este primul astfel de dispozitiv din lume care să aibă încorporat un senzor pentru detectarea activității electrice de la nivelul dermului dar și un senzor care să detecteze temperatura. În acest fel utilizatorii își vor putea monitoriza nivelul de stres și astfel să-l poată manageria corespunzător.

„De mult timp cred în potențialul dispozitivelor wearables de a ne ajuta să stăm conectați și să utilizăm date din lumea reală, date individuale, pentru a putea livra servicii medicale personalizate. Deoarece fibrilația atrială afectează în continuare un număr foarte mare de oameni la nivel Mondial, sunt foarte entuziasmat în legătură cu potențialul acestui instrument de a ajuta în detecția timpurie a FA, chiar și în afara cabinetului medical” – afirmă Dr. Venkatesh Raman, medic cardiolog la MedStar Georgetown Hospital și investigator principal al studiului desfășurat de Fitbit pentru ECG App.

În luna mai a acestui an Fitbit a lansat „Fitbit Heart Study”, un studiu care dorește să analizeze acuratețea senzorilor fotopletismografici în detectarea ritmului cardiac anormal. Până la momentul actual studiul cuprinde peste 400.000 de participanți, obiectivul principal fiind obținerea unor rezultate care să ateste faptul că dispozitive Fitbit precum Ionic, Inspire HR, Charge 3 și Charge 4, precum și Versa, sunt capabile de a detecta cu precizie ritmul cardiac.

Fotopletismografia este tehnologia care a stat la baza lansării în 2014, a primului dispozitiv de detectare a ritmului cardiac dezvoltat de către Fitbit. Cu ajutorul tehnologiei PurePulse, ceasurile inteligente monitorizează fluctuațiile de volum la nivelul vaselor de sânge superficiale de la încheietura mâinii. La finalul lunii august 2020, Fitbit a lansat PurePulse 2.0, cea mai avansată tehnologie de monitorizare cardiacă, beneficiind de un nou senzor pentru detectarea pulsului dar și de un algoritm îmbunătățit.

Tot în acest an, la finalul lunii mai, în contextul pandemiei Covid-19, Fitbit anunța lansarea unui nou studiu „Fitbit COVID-19 Study” Acesta își propunea să determine dacă Fitbit poate ajuta la crearea unui algoritm pentru a detecta infecția cu SARS-CoV-2, înaintea instalării simptomelor. Trei luni mai târziu, compania anunța deja primele rezultate ale studiului. Conform datelor, există o posibilitate de a identifica aproape 50% din cazurile de COVID-19 cu o zi înainte de apariția simptomelor, cu o specificitate de 70%.

În urmă cu trei ani ne puneam întrebarea – care ar fi cel mai potrivit smartwatch din punct de vedere al managementului sănătății? Atunci lupta se dădea între Apple Watch Series 2, Fitbit Ionic și Samsung Gear 3, ceasul inteligent de la Apple fiind cel care părea cel mai promițător. Însă odată cu trecerea timpului lucrurile se schimbă, iar în urma ultimelor dezvăluiri, topul din acest an ar putea avea o cu totul altă înfățișare.

Citește și: