Primul iris artificial pentru adulți și copii, CustomFlex, a fost aprobat de FDA

  • Biotehnologie



FDA (Food and Drug Administration) a aprobat primul iris artificial folosit în tratamentul adulților, dar și al copiilor diagnosticați cu aniridie congenitală sau alte defecte ale irisului cauzate din diverse motive cum ar fi: albinism, leziuni traumatice sau anorexie. Irisul artificial CustomFlex (Human Optics AG) este un dispozitiv implantabil, realizat din silicon subțire, pliabil, cu o lățime de 12,8 mm și o pupilă fixă de 3,35 mm.

“Pentru prima dată suntem capabili să oferim pacienților cu leziuni ale irisului o soluție pentru problemele lor”, a declarat Brandom Ayres, Wills Eye Hospital.

Această nouă tehnologie este remarcabilă prin prisma faptului că irisul este dimensionat și colorat pentru fiecare pacient. La cei care au o nemulțumire în ceea ce privește strălucirea, se va fotografia ochiul neafectat (în cazul în care există). În cazurile de aniridie, pacienții pot alege ca irisul artificial să imite irisul altcuiva (cu mențiunea că va fi nevoie de o fotografie a irisului). Fotografia este trimisă companiei din Germania, unde se va replica culoarea și textura, urmând ca proteza să fie fabricată și, ulterior, trimisă înapoi pentru implantare.

abonare
Rezultate pre-operator și post-operator la pacienții cu aniridie completă. Sursă foto – www.fda.gov

Noul iris este implantat pe scleră sau în sacul capsular. Procedura poate fi efectuată în combinație cu alte intervenții chirurgicale, cum ar fi operația de cataractă.

Irisul artificial CustomFlex nu trebuie implantat la pacienții care prezintă oricare dintre umătoarele probleme: inflamații ale ochiului (cum ar fi uveita cronică sau acută), o altă tulburare a ochiului care cauzează o dimensiune, formă sau funcție anormală (cum ar fi cataracta), o tulburare netratată (glaucom cronic) sau sarcină.

Aniridia congenitală este o boală genetică rară în care irisul este parțial sau total absent. Această boală este însoțită de o scădere a acuității vizuale, deoarece nu se mai controlează cantitatea de lumină care traversează ochiul și ajunge la retină, care transmite creierului informațiile necesare pentru a realiza imaginea.

Citește și: