Google Maps pentru cancer: „Este timpul să rescriem cărțile”. Cancerul va putea fi clasificat și tratat în funcție de profilul molecular, nu după localizare

  • Medicina personalizată



Cancer de sân, de prostă, de colon, cancer de stomac, etc. Și astăzi clasificăm și tratăm cancerul preponderent în funcție de localizarea anatomică. Câte organe și țesuturi atâtea tipuri de cancer? Cu siguranță răspunsul este nu.

Cu ceea ne oferă tehnologia în prezent putem să privim dincolo de organ, dincolo de țesut și să înțelegem ce ascunde celula canceroasă până la nivelul unităților de bază ale ADN-ului. Ceea ce știm astăzi este că există cel puțin 300 tipuri de cancere. Și mai știm că un tip de tumoră poate avea originea chiar și în 25 de regiuni diferite din organism.

abonare

Pan – Cancer Atlas este cea mai nouă și cuprinzătoare analiză obținută în urma unui proiect de cercetare peste un deceniu, Cancer Genome Atlas, prin care s-a descifrat genomul cancerului și care demonstrează că este timpul pentru o nouă abordare în clasificarea și tratarea acestei maladii.

Până în prezent s-au analizat 11.000 de tumori care reprezintă 33 de tipuri diferite de cancer care ar putea fi reclasificate în 28 de categorii în funcție de trăsăturile moleculare. Doar luna aceasta au fost publicate 27 de articole științifice în jurnalele Cell.

Sursa foto – Seven Bridges Genomics

Observațiile din studiu, deși momentan se află la nivel de cercetare vor putea, în curând să salveze vieți.

„Pacienții vor avea cea mai bună șansă la un tratament de succes daca tumorile vor fi în primul rând clasificate în funcție de profilul genetic ” – Prof. Christoph Benz, Buck Institute for Research on Aging, California

Totul a pornit de la observația că există cancere care apar în organe diferite, dar la nivel molecular prezintă numeroase asemnănări și în același timp neoplasmele cu origine în același țesut pot fi distincte din punct de vedere genetic.

2012. Santa Cruz, California. Se lansează Pan-Cancer Initiative – o colaborare între instituții de cercetare din SUA care își propune să studieze probabil cea mai mare provocare medical din toate timpurile dintr-o perspectivă diferită până atunci – la nivel molecular.

Programul inițial, The Cancer Genome Atlas (TCGA) este un proiect inițiat în 2005 de către National Cancer Institute (NCI) și National Human Genome Research Institute (NHGRI), cu scopul de a descoperi principalele modificări genetice care determină apariția cancerului și realizarea celui mai mare atlas cu profilului genetic al diferitelor tipuri de neoplasme. 150 de centre de cercetare din America de Nord s-au implicat în acest program, a cărui investiție s-a ridicat la 300 milioane de dolari.

Unul dintre principalele obiective este oferirea unei baze de date publice care să ajute medicii în procesul de diagnostic, să schimbe standardele de tratament și chiar să prevină instalarea unui cancer.

Ultimul proiect din cadrul TCGA este Pan-Cancer Atlas, cea mai cuprinzătoare analiză din prezent asupra multiplelor tipuri de cancer.

„Faptul că știm ce legătură există între un tip de cancer și altul poate avea un impact clinic semnificativ. În anumite cazuri putem împumuta metodele terapeutice de la o boală bine cunoscută și le putem aplica neoplasmelor pentru care există mai puține opțiuni de tratament.”Prof. Josh Stuart, expert Pan- Cancer Initiative

Pentru studiul care a stat la baza alcătuirii Pan-Cancer Atlas s-au analizat 23 dintre cele mai frecvente tipuri de cancer precum și 10 tipuri rare.

Toate cele 33 de tipuri de tumori studiate, independent de originea anatomică, pot fi reclasificate, în funcție de profilul celular și genetic în 28 de tipuri moleculare (clusters). Aproximativ două treimi dintre aceste noi tipuri au fost considerate heterogene, adică trăsăturile moleculare s-au identificat în mai mult de o regiune din organism.

Mai mult decât atât, un tip de tumoră s-a identificat în 25 de zone din corpul uman, ceea înseamnă că în fiecare caz tratamentul ar fi diferit. Acest tip tumoral nu a prezentat doar o heterogenitate mare, ci o altă observație importantă a fost asocierea semnificativă cu mecanisme ce țin de sistemul imun. Studiul a demonstrat că tratând cancerele după organul în care e considerat localizat nu se oferă întotdeauna cel mai eficient tratament.

The Cancer Genome Atlas NIH

Ultima analiză a TCGA va reprezenta o bază pentru viitoarele cercetări în oncologie și va încuraja numeroase studii clinice. De asemenea, va determina oncologii să apeleze la testări genetice pentru diagnosticarea tumorilor. Astfel, pacienții vor avea cea mai bună șansă la un tratament corect dacă tumorile vor fi clasificate în funcție de profilul genomic.

„Acest proiect reprezintă punctul culminant al unui proiect ce a însemnat mai mult de un deceniu de cercetare și oferă informații fără precedent care ne ajută să înțelegem cum, unde și de ce apar tumorile în corpul uman, permițând realizarea unor studii clinice de o calitate superioară și dezvoltarea de viitoare tratamente”Francis S. Collins, directorul NIH

O analiză a studiului din 2014 a arătat că 1 din 10 bolnavi de cancer ar putea intra în categorii diferite ale bolii folosindu-se clasificările moleculare.

S-au identificat aproximativ 300 de gene driver care determină creșterea tumorală și peste jumătate dintre tumorile analizate au prezentat mutații genetice care pot fi țintite prin terapii deja aprobate.

Un alt rezultat al studiului a demonstrat că o parte dintre noile categorii tumorale sunt definite prin mecanisme moleculare care presupun, de exemplu, calea de semnalizare JAK/STAT, cunoscută a fi implicată și în patogenia artritei reumatoide. Se pot extinde astfel utilizările unor medicamente din sfera bolilor cronice autoimune către zona oncologică.

De asemenea, cancerele care sunt dificil de tratat ar putea necesita o combinație de medicamente. Neoplasmul colorectal și pulmonar sunt categoriile care ar beneficia foarte mult de pe urma tratamentelor țintite.

Datele obțiute din acest studiu amplu ar putea determina și extinderea utilizării imunoterapiilor aprobate de FDA.

„Este timpul să recriem manualele despre cancer și e timpul să distrugem barierele care împiedică pacienții să aibă beneficii maxime din acestă nouă paradigm de clasificare a cancerului” – Christopher Benz

Hărțile genomice

Desigur, aplicarea unor măsuri concrete pornind de la aceste date genomice ar însemna că cercetătorii au descoperit Sfântul Graal. Până acolo, studiul ne permite să putem privi imaginea de ansamblu a ceea ce înseamnă cancerul, explică Prof. Stuart. Iar această imagine de ansamblu se poate realiza printr-un portal virtual, sub forma unor hărți disponibile public, care oferă detalii despre

  • celula de origine
  • histologie
  • gradul de diferențiere
  • alterările genetice specifice, componenta imună a tumorii
Sursa foto – UC Santa Cruz

USCS Tumor Map este un instrument interactiv dezvoltat pentru a ajuta și alți cercetători din domenii conexe să vizualizeze datele și probele de la pacient cu ajutorul unei interfețe Google Maps.

„Să ne uităm la aceste hărți ale tumorilor este ca și cum ne-am uita la pământ din spațiu pentru prima dată. Putem să vedem acum imaginea completă a cancerului și sunt foarte entuziasmat că acum putem înțelege că imaginea este de o complexitate finită, nu infinită” – Prof. Stuart

Articole similare