#ICNC2019: Un sistem bazat pe inteligență artificială identifică pacienții cu angină pectorală stabilă care necesită teste suplimentare cu o acuratețe de 97%

  • Medicina digitală



ARTICA, un sistem suport pentru decizii (DSS), s-a dovedit util în identificarea pacienților cu angină pectorală stabilă, care nu au nevoie de testări adiționale. Utilizarea unei astfel de sistem bazat pe inteligență artificială ar aduce beneficii atât din punct de vedere al salvării costurilor care nu sunt necesare, cât și a timpului medicilor și pacienților.

Eficiența sistemului ARTICA a fost prezentată în cadrul Conferinței Internaționale de Cardiologie Nucleară și CT Cardiac (ICNC) 2019. Rezultatele dezbătute au provenit dintr-un studiu în care a fost comparată capacitatea decizională a DSS-ului cu recomandările unui medic cardiolog.

abonare

„Știm că doctorii supra-testează pacienții și ignoră recomandările când vine vorba despre anumite teste. Tot ce face sistemul nostru de suport pentru decizii, „super creierul”, este să urmeze cu strictețe ghidurile ESC, fără să recomande medicilor să efectueze anumite teste care nu sunt necesare” – afirmă autorul studiului Dr. Marco Mazzanti, Royal Brompton Hospital, London, UK

Studiul a inclus 982 de pacienți cu angină pectorală stabilă, una dintre cauzele frecvente care conduc la vizita departamentului de urgență a spitalelor. Oamenii de știință au comparat deciziile unui medic cardiolog în ceea ce privește testele necesare efectuate acestor pacienți, cu cele ale sistemului de suport decizional.

ARTICA a recomandat încetarea testelor pentru 67% dintre pacienți (658 de pacienți), pe când medicul a recomandat un procent de 4,6% (45 de pacienți).

Pentru a verifica acuratețea sistemului, autorii studiului au realizat angiografii CT fiecărui pacient, rezultatele arătând faptul că 97% dintre pacienții identificați de ARTICA, într-adevăr nu prezentau afecțiuni semnificative la nivel coronarian.

 „Ca doctori, solicităm numeroase teste care costă foarte mulți bani și timp. O analiză CTA, utilizată pentru a identifica vasele de sânge blocate, costă între €200–400. Medicul cardiolog a recomandat o astfel de testare pentru 83% din pacienți, pe când sistemul IA pentru numai 10%” – continuă Dr. Mazzanti

ARTICA (ARTificial Intelligence for clinical Cardiac nAvigation) este un sistem suport pentru decizii, bazat pe tehnica machine learning, realizat de către autorii studiului. Aceștia au antrenat IA-ul cu ghiduri pentru pacienți cu angină pectorală acută, colectând date în mod constant. Algoritmul a analizat informațiile în continuu până când a învățat să identifice pacienții care aveau sau nu nevoie de teste adiționale.

Conferința Internațională de Cardiologie Nucleară și CT Cardiac (ICNC) este un eveniment organizat de Societatea Americană de Cardiologie Nucleară (ASNC), Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară (EACVI), parte a Societății Europene de Cardiologie (ESC) și Asociația Europeană de Medicină Nucleară (EANM).

Citește și: