#ILC2019: Tratamentul pentru hepatita cronică C: monitorizarea simplificată este la fel de eficientă ca metoda standard

  • Health literacy



Simplificarea strategiei de monitorizare a tratamentului cu glecaprevir/pibrentasvir (GLE/PIB) în cazul pacienților cu hepatită C cronică a condus la rezultate favorabile din punct de vedere virusologic, conform studiului SMART-C. Ipoteza pe care s-au bazat oamenii de știință în realizarea acestui studiu a constat în faptul că o strategie de monitorizare a pacientului, mai simplă, care să nu implice numeroase vizite medicale, nu este inferioară celei standard.

Studiul, care a evaluat eficiența și profilul de siguranță a simplificării perioadelor de monitorizare în rândul acestor pacienți, a fost prezentat cu ocazia Congresului Internațional de Hepatologie 2019.

abonare

„Acest studiu a indicat faptul că o strategie simplificată de monitorizare a pacienților tratați cu GLE/PIB este posibilă și se asociază cu răspunsuri virale similare cazului în care pacienții urmează o strategie standard, mai intensă” – afirmă autorul studiului Prof. Gregory Dore, University of New South Wales, Sydney, Australia.

În cadrul SMART-C au fost evaluate două grupuri de pacienți adulți cu hepatită C cronică, fără ciroză, care au primit tratament cu GLE/PIB (300 mg/120 mg) o dată pe zi timp de 8 săptămâni. Unul dintre grupuri a fost monitorizat conform strategiei standard, efectuând vizite medicale o dată la patru săptămâni, iar celălalt grup a beneficiat de simplificarea acestei strategii.

Astfel, pacienții din grupul care a urmat strategia standard au efectuat vizite medicale la începutul studiului, după 4, 8 și 12 săptămâni. Cei din grupul în care strategia a fost simplificată, au vizitat medicul numai la începutul și finalul perioadei de tratament, iar în săptămânile 4 și 8 doar au contactat telefonic asistentele medicale.

În total au fost urmăriți 380 de pacienți, 253 în grupul care a urmat strategia simplificată și 127 în grupul care a urmat strategia standard. Din numărul total de participanți:

  • 48% erau genotip 1 (GT1);
  • 32% erau genotip 3 (GT3);
  • 7% prezentau virusul HIV;
  • 10% urmau terapii cu agoniști opioizi.

În ceea ce privește răspunsul virusologic susținut la finalul celor 12 săptămâni de tratament (SVR12), în cadrul grupului care a beneficiat de strategia standard SVR12 înregistrat a fost 92%, iar în cadrul celuilalt grup SVR12 a fost 95%, diferența nefiind una semnificativă din punct de vedere statistic.

Așadar, ipoteza de la care au pornit autorii studiului a fost confirmată, pacienții cu hepatită C cronică, tratați cu glecaprevir/pibrentasvir (GLE/PIB) pot beneficia de o simplificare a strategiei de monitorizare, rezultatele fiind asemănătoare celor monitorizați în mod standard.

Citește și: