#ILC2020. Imunoterapiile și terapiile țintite în tratamentul carcinomului hepatocelular avansat: trei noi combinații terapeutice demonstrează beneficii în studii clinice

  • Health literacy



După mai bine de un deceniu în care tratamentul sistemic pentru pacienții cu carcinom hepatocelular (HCC) nerezecabil se limita la o singură opțiune, la orizont apar date clinice care să ateste eficiența și siguranța noilor tratamente aflate în dezvoltare.

Rezultate promițătoare vin din partea a trei noi combinații terapeutice destinate HCC avansat nerezecabil care au demonstrat avantaje în îmbunătățirea supraviețuirii globale, a supraviețuirii fără progresie a boli, având efecte adverse minime. Este vorba despre atezolizumab + bevacizumab, levatinib + pembrolizumab și nivolumab + ipilimumab.

abonare

Datele provenite din cele trei studii clinice care atestă beneficiile combinațiilor terapeutice au fost dezbătute în cadrul Congresului Internațional Digital de Hepatologie (DILC 2020) desfășurat în acest an.

Opțiuni terapeutice carcinom hepatocelular avansat nerezecabil
În 90% din cazuri, carcinomul hepatocelular se asociază cu factori de risc foarte răspândiți precum hepatita B și hepatita C, consumul de alcool sau expunerea la alfatoxină.

Atezolizumab + bevacizumab

Combinația terapeutică atezolizumab și bevacizumab pentru tratamentul pacienților cu carcinom hepatocelular avansat a fost urmărită în studiul clinic „IMbrave 150”, publicat în New England Journal of Medicine. Studiul a comparat acest tratament cu terapia sistemică standard, sorafenib.

Opțiunea terapeutică a îmbunătățit rezultatele clinice ale pacienților, conducând la prelungirea supraviețuirii generale și a supraviețuirii fără progresie a bolii, comparativ cu terapia standard. Datele care să ateste aceste beneficii au fost prezentate anul trecut, în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală. Rata de răspuns generală a pacienților tratați cu atezolizumab și bevacizumab a fost de 27%, comparativ cu 12% în rândul celor care au primit sorafenib.

„Atezolizumab și bevacizumab au fost în general bine tolerate, iar efectele adverse întâlnite au fost controlabile. Aceste date, combinate cu rezultate anterioare despre eficacitatea acestei combinații terapeutice, sugerează că atezolizumab și bevacizumab ar trebui să fie considerate noul standard de tratament în rândul pacienților cu HCC nerezecabil, care nu au primit anterior terapie sistemică” – afirmă Prof. Michel Ducreux, Gustave Roussy Cancer Center, France.

Participanții la studiu au primit 1.200 mg atezolizumab administrat intravenos, 15 mg/kg bevacizumab sau 400 mg sorafenib, de două ori pe zi. Durata medie de tratament a fost de 7,4 luni pentru atezolizumab, 6,9 luni pentru bevacizumab și 2,8 luni pentru sorafenib.

În ceea ce privește reacțiile adverse, efecte adverse de gradul 3 și 4 au fost înregistrate în 57% dintre pacienții care au primit combinația terapeutică și în 55% dintre pacienții care au urmat terapia sistemică standard. Efecte adverse de gradul 5 au fost înregistrate în 5% dintre pacienții tratați cu atezolizumab și bevacizumab și în 6% dintre cei tratați cu sorafenib. În plus, un număr mai mare dintre participanții primului grup au necesitat tratament cu corticosteroizi (12%), comparativ cu grupul care a primit sorafenib (3%).

Pembrolizumab + levatinib

O altă combinație terapeutică investigată, care a condus la îmbunătățirea prognosticului pacienților cu carcinom hepatocelular avansat nerezecabil este formată din pembrolizumab și levatinib. Participanții studiului au primit 12 mg/zi de levatinib sau 8 mg/zi pentru cei cu o greutate mai mică de 60 kg și 200 mg de pembrolizumab intravenos din 21 în 21 de zile. Combinația terapeutică a fost comparată cu tratamentul sistemic standard, de primă linie, sorafenib.

În prima etapă a studiului nu a fost înregistrat niciun efect nociv care ar putea indica toxicitatea noii opțiunii terapeutice.

În cea de-a doua etapă pacienții au urmat tratamentul pentru o durată medie de 8,5 luni, urmând să fie monitorizați în continuare până la 11,5 luni. Rezultatele terapeutice au indicat o îmbunătățire în supraviețuirea generală (în medie 22,0 luni) și în supraviețuirea fără progresie a bolii (în medie 8,6 luni). În ceea ce privește controlul bolii, acesta a fost obținut în 83,8% din participanți.

Din punct de vedere al efectelor adverse, acestea au fost înregistrate în 95% din cazuri, fiind întâmpinate chiar și 3 fatalități.

Nivolumab + ipilimumab

Cea de-a treia combinație terapeutică destinată pacienților cu HCC avansat, nerezecabil este nivolumab și ipilimumab. Aceasta a fost studiată în cadrul CheckMate 040, studiu care a oferit rezultate despre eficacitatea și siguranța tratamentului în comparație cu sorafenib.

Această opțiune terapeutică a fost aprobată de către Food and Drug Administration la începutul anului 2020, pentru pacienții cu HCC avansat nerezecabil pe baza studiului precizat anterior. Nivolumab și ipilimumab a îmbunătățit ratele globale de supraviețuire până la 33% (supraviețuire medie de 25,5 luni comparativ cu 19,2 luni în cazul tratamentului cu sorafenib), 12% dintre pacienții analizați obținând un răspuns complet la tratament, iar 22% un răspuns parțial.

Nivolumab și ipilimumab mecanism de acțiune
Sursă foto: Eva Muñoz Couselo, MD, PhD, Hospital Vall d’Hebrón, Barcelona, Abordaje Multidisciplinar del Cancer XI

De asemenea, rata de răspuns al pacienților la combinația terapeutică a fost de 36%, comparativ cu 29% rata de răspuns a celor care au primit sorafenib. Mai mult decât atât, rata de control a bolii în cazul celor tratați cu nivolumab și ipilimumab a fost de 63%, comparativ cu 46% în cazul celor tratați cu terapia sistemică standard.

Din punct de vedere al mortalității cancerul hepatic se situează pe al doilea loc, fiind unul dintre cele mai comune tipuri de cancer care generează prognosticuri foarte slabe. Mai mult de 90% din totalul cancerelor hepatice primare sunt reprezentate de carcinomul hepatocelular. În Europa, ratele de supraviețuire la 3 ani pentru pacienții diagnosticați cu orice stadiu de HCC, aflați sub monitorizare, sunt estimate să fie de 47,3% și de 21,8% pentru cei care nu se află sub observație.

În 90% din cazuri, carcinomul hepatocelular se asociază cu factori de risc foarte răspândiți precum hepatita B și hepatita C, consumul de alcool sau expunerea la aflatoxină.

Citește și: