#ASCO19. Imunoterapia cu ipilimumab și nivolumab crește ratele de răspuns în carcinomul hepatocelular avansat

  • Imuno-oncologia



Monoterapia cu nivolumab este aprobată în prezent în tratamentul cancerului hepatocelular (HCC) după terapia cu sorafenib. Noi rezultate prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică (ASCO) 2019, arată folosirea terapiei combinate nivolumab+ipilimumab determină o dublare a ratei de răspuns (rată de răspuns 31%) comparativ cu monoterapia cu nivolumab (rată de răspuns 14%).

„HCC continuă să reprezinte o provocare terapeutică. Este adesea diagnosticat în faze avansate. În aceste situații opțiunile terapeutice sunt limitate și în prezent nu includ o combinație imuno-oncologică. Aceste rezultate arată că adăugarea ipilimumab la nivolumab determină un răspuns clinic promițător la pacienții cu HCC avansat”- Conf. Thomas Yau, Universitatea din Hong Kong.

Studiul de fază 1/2, CheckMate-040 a urmărit 148 de participanți (împărțiți în 3 grupuri de tratament combinat, cu dozaje diferite), până la progresia bolii sau până la oprirea tratamentului din cauza toxicității. Durata minimă de urmărire a fost de 24 luni.

abonare

Au fost înregistrate rate de răspuns semnificative la toate cele trei grupuri. Pacienții din grupul A (4 doze nivolumab 1mg/kg + ipilimumab 3mg/kg la fiecare 3 săptămâni) au avut cea mai lungă perioadă mediană de supraviețuire globală (22,8 luni) și o rată de supraviețuire globală la 30 de luni de 44%. Durata mediană de răspuns a participanților la studiu a fost de 17,5 luni. În cadrul populației studiate a fost înregistrată o rată de răspuns complet de 5% și o rată de răspuns parțial de 26%. Răspunsul la tratament a fost obținut indiferent de statusul PD-L1.

Terapia combinată a fost bine tolerată, doar 5% dintre participanți oprind tratamentul din cauza reacțiilor adverse. Au fost înregistrate reacții adverse de grad 3 sau 4 la 37% dintre pacienți. Cele mai comune reacții adverse au fost pruritul și rash-ul.

Imunoterapia combinată nivolumab + ipilimumab

Nivolumab este un anticorp monoclonal care inhibă PD-1. Acesta funcționează ca un inhibitor de punct de control (checkpoint inhibitor) al reacției imune: limfocitele T nu mai sunt inhibate de receptorul PD-1 de pe suprafața lor, astfel pot ataca mai eficient celulele tumorale.

Ipilimumab este un anticorp monoclonal, care acționează de asemenea prin blocarea punctelor de control. Acesta inhibă proteina CTLA-4 de pe suprafața limfocitului T, astfel acesta este mai eficient în atacarea celulelor tumorale.

Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab
Mecanismul de acțiune al nivolumab și ipilimumab. Sursa foto: Eva Muñoz Couselo, MD, PhD
Hospital Vall d’Hebrón
Barcelona, ABordaje Multidisciplinar del Cancer XI

Citește și: