STUDIU: Cancerul, factor de risc semnificativ pentru infarct și accident vascular cerebral la pacienții vârstnici

  • Health literacy



Conform unui nou studiu, adulții în vârstă diagnosticați cu cancer sunt mai susceptibili de a avea un istoric în ceea ce privește atacul de cord sau accidentul vascular cerebral în lunile anterioare diagnosticului, comparativ cu adulții care nu sunt diagnosticați cu cancer.

Acest studiu este unul dintre cele mai ample, realizând o evaluare sistematică a asocierii dintre riscul de evenimente tromboembolice și cancer, conform cercetătorilor de la Weill Cornell Medicine, NewYork-Presbyterian și Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York.

abonare

Autorul studiului, Babak Navi, neurolog la NewYork- Presbyterian a declarat: “Datele noastre arată că există un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic și atac de cord, care începe să se manifeste cu cinci luni înainte de diagnosticarea oficială a cancerului. Aceste rezultate sugerează că efectul cancerului asupra sistemului de coagulare poate conduce, în principal, la un risc de atac de cord sau accident vascular cerebral”

Cancerul poate dura luni și, uneori, ani, pentru a se dezvolta și pentru a fi diagnosticat. Neoplasmele pot exercita efecte biologice asupra organismului, în special manifestări tromboembolice, înainte de a fi diagnosticată boala.

Cercetătorii au folosit informații dintr-o bază de date Medicare. Subiecții incluși în studiu au avut 67 de ani sau mai mult și au fost recent diagnosticați cu cancer de sân, pulmonar, de prostată, colorectal, pancreatic, gastric, la vezica urinară sau limfom non-Hodgkin în intervalul 1 ianuarie 2015-31 decembrie 2015. Cancerele prezentate mai sus reprezintă două treimi din toate diagnosticele de cancer din Statele Unite ale Americii. Studiul a inclus 748 662 indivizi, comparând rezultatele timp de 360 de zile înainte de diagnosticarea de cancer.

Utilizarea datelor nu a permis cercetătorilor să țină cont de factorii care țin de stilul de viață, cum ar fi fumatul, severitatea evenimentelor etc.

În urma analizării tuturor datelor, riscul de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral a fost de 70% în anul anterior stabilirii diagnosticului de cancer. Riscul cel mai mare a fost cu o luna înainte. În tot acest timp, pacienții care au fost diagnosticați mai târziu cu cancer au fost de cinci ori mai susceptibili de a face un episod din cele menționate mai sus în comparație cu cei care nu au avut cancer (2313 față de 413).

Cele mai mari rate de apariție a unui atac de cord sau accident vascular cerebral au fost înregistrate în cazul adulților cu cancer pulmonar și colorectal, precum și celelalte tipuri de cancer în stadiul 3 sau 4.

“Datele confirmă asocierea dintre riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral și cancer. Dacă cineva prezintă unul din evenimentele prezentate mai sus și există orice semn referitor la o malignitate nediagnosticată, cum ar fi pierderea în greutate sau anemia inexplicabilă, un screening de cancer ar trebui luat în considerare”, a declarat Dr. Navi, divizia de accident vascular cerebral și neurochirurgie, NewYork.

Dr. Navi și echipa sa își planifică studiile viitoare, pentru a întelege mai bine ce biomarkeri ar putea ajuta la detectarea cancerului la pacienții cu tromboembolism arterial, precum și ce metodă de imagistică poate fi mai utilă în aceste cazuri. Mai mult decât atât, Dr. Navi a subliniat faptul că mai multe investigații sunt necesare pentru a determina cauza exactă a manifestărilor tromboembolice la pacienții cu cancer, precum și strategiile optime pentru a preveni și trata aceste evenimente.

Citește și: