INTERVIU. Prof. Dr. Hossein Gharib – Importanța biomarkerilor și a tratamentului personalizat în endocrinologia clinică

  • Medicina personalizată



Prof. Dr. Hossein Gharib, fondator al AACE (American Association of Clinical Endocrinologists) a discutat într-un interviu acordat redacției Raportuldegarda.ro despre provocările actuale și impactul pe care medicina personalizată îl poate avea în domeniul endocrinologiei, în cadrul unui eveniment realizat de Societatea Română de Endocrinologie și Reprezentanța AACE în România.

  • Ne puteți oferi o viziune de ansamblu asupra conferinței de astăzi?

H.G.: Această întâlnire a fost organizată de către Societatea Română de Endocrinologie și Reprezentanța AACE (American Association of Clinical Endocrinology) din România. AACE este o organizație endocrinologică relativ nouă în America de Nord (SUA), are aproape 28 de ani, însă are multe afiliații și reprezentanțe în numeroase alte țări. Una dintre ele este România, unde membrii sunt foarte activi și anual organizează întâlniri în asociere și afiliere cu „organizația mamă” din SUA.

abonare
  • Spuneți-ne câteva cuvinte despre „organizația mamă” din SUA.

H.G.: AACE a fost dezvoltată acum 28 de ani cu viziunea de a reuni endocrinologii și endocrinologia clinică într-un singur loc. A avut un mare succes, avem 8,000 de membri, iar scopul este de a promova endocrinologia clinică și de a îmbunătăți tratamentul endocrinologic atât în țară cât și în la nivel global.

  • Care au fost principalele subiecte ale conferinței de astăzi din București?

H.G.: Subiectele au fost multiple și foarte interesante. Congresul acoperă subiectele de ultimă oră din endocrinologie. Principalele teme se referă la markerii moleculari, la efectul I9 în cancerul tiroidian, la managementul pacienților cu cancer de tiroidă și la noile tumori endocrine. Per ansamblu, calitatea informațiilor științifice este excelentă, iar speakerii sunt remarcabili.

Interviul poate fi urmărit în format video mai jos:

  • În ceea ce privește temele actuale din endocrinologia clinică ne puteți oferi câteva exemple despre dezvoltările majore care au loc în acest domeniu?

H.G.: Una dintre ariile considerate controversată și de interes face referire la markerii moleculari, aplicațiile și utilizarea acestora în endocrinologie. În mod particular, în practica tiroidă, markerii moleculari s-au dovedit a fi foarte folositori. Aceștia se utilizează pentru diagnosticul nodulilor tiroidieni, pentru gușa tiroidiană și pentru prognosticul tumorilor tiroidiene. Markerii moleculari au fost dezvoltați și sunt foarte siguri pentru identificarea anumitor tipuri de cancer tiroidian, precum cancerul medular tiroidian. Deci markerii moleculari sunt într-o permanentă dezvoltare și evoluție.

  • Putem spune că în anumite tipuri de cancere endocrinologice, medicina personalizată este o realitate? Sau încă mai sunt lucruri de pus la punct?

H.G.: Medicina personalizată se îndreaptă spre endocrinologie. Nu cred că poate fi aplicată la momentul actual, dar în mod sigur peste 5 ani o vom vedea. Ceea ce vreau să spun este că atunci când un pacient se va prezenta la medic cu un anumit tip de tumoră, vom putea identifica structura moleculară și caracteristicile acesteia și vom putea trata pacientul în mod specific. Nu numai pacientul, dar și familia și membrii afiliați acestuia pot fi evaluați și tratați. Dorim ca în următorii ani să concentrăm tratamentul și planul de management, pe baza markerilor moleculari. Ce este o boală agresivă? Ce este o boală relativ inofensivă? Iar apoi să tratăm fiecare pacient conform unui plan individualizat.

  • Care este cea mai mare provocare în endocrinologia clinică de astăzi? Diagnosticul sau tratamentul?

H.G.: Pentru endocrinologie, provocările apar atât în programele de diagnostic cât și de tratament. Aș spune totuși că la momentul actual probabil managementul bolii și tratamentul presupun cele mai multe provocări. Sunt multe opțiuni de tratament diferite și să alegi dintre toate acestea pe cea care este cea mai potrivită unui pacient, pentru o anumită afecțiune, reprezintă o provocare.

  • Care este mesajul cheie pentru endocrinologii români și pentru pacienți, în ceea ce privește prezentul și viitorul medicinei personalizate în acest domeniu?

H.G.: Cred că pacienții români pot fi siguri că Societatea Română de Endocrinologie și medicii sunt la curent cu toate noutățile din domeniu. Pentru pacienți este liniștitor să știe că medicul are cunoștințele necesare, este la curent cu subiectele actuale și poate oferi cel mai bun tratament posibil. În ceea ce privește medicii, aș spune că această întâlnire și altele similare sunt educaționale și informative și le oferă știința necesară educării și tratării pacienților. Aș afirma că această întâlnire ar putea fi imposibilă pentru anumiți medici dacă ar trebui să se deplaseze către SUA sau către alte regiuni îndepărtate. Dar această întâlnire aduce experiență și resurse utile medicilor și științei din România.

  • Bazat pe discursurile pe care le-ați auzit astăzi, aveți observații în ceea ce privește endocrinologii de aici din România, comparativ cu cei străini?

H.G.: Aș face următoarea observație: Engleza speaker-ilor este foarte bună. Stăpânirea limbii este foarte importantă, deci prezentările au fost fluente în engleză, și ușor de înțeles, iar slide-urile au fost foarte bune. Știința dezbătută este foarte bună, au fost prezentate subiecte interesante și provocatoare și de asemenea foarte bine dezvoltate. Speakerii au ales teme atât grele cât și de interes pentru audiența generală. Deci aș spune că această întâlnire a fost una de succes în ceea ce privește reunirea medicilor și distribuirea de noi informații medicilor care se vor duce în clinici, pentru practică, săptămâna viitoare.

  • Legat de viitor, cum vedeți endocrinologia clinică din punct de vedere al BigData, Smart Data și biomarkerilor?

H.G.: Dacă aș compara endocrinologia din România cu cea din SUA, aș spune că există foarte multe similitudini. De fapt, există mult mai multe similitudini decât diferențe. În SUA poate avem acces la mai multe centre de diagnostic și testare, la teste mai noi, însă aceleași teste ajung și sunt disponibile și în România. Deci aș spune că medicii din România se descurcă de minune, chiar dacă există anumite limitări. Se descurcă de minune și sunt foarte mulțumit și optimist din acest punct de vedere.

Citește și: