Canalul Youtube Raportul de gardă
Rolul educației pentru sănătate în medicina personlizată

STUDIU. Letermovir, eficient împotriva reactivării Cytomegalovirus la pacienții cu transplant de celule stem hematopoietice

mm
20 Dec 2017
1259 Views

Studiul clinic care demonstrează eficiența profilaxiei cu Prevymis (letermovir) a fost publicat în New England Journal of Medicine. Pacienții tratați cu letermovir post-transplant de celule stem hematopoietice au dezvoltat reactivări ale infecției latente cu Cytomegalovirus într-o măsură mai mică decât pacienții care au primit placebo.

Rezultatele studiului

Acest studiu clinic de fază III dublu-orb placebo a urmărit 565 de pacienți seropozitivi pentru infecția cu Cytomegalovirus, care au primit drept tratament letermovir sau placebo, timp de 14 săptămâni post-transplant de celule stem hematopoietice. La 24 de săptămâni post-transplant:

abonare
  • 60.6% dintre pacienții din grupul placebo au dezvoltat reactivare manifestă clinic a Cytomegalovirus;
  • 37.5% dintre pacienții care au primit letermovir au dezvoltat boala.

Mortalitatea din orice cauza la 48 de săptămâni post-transplant de celule stem hematopoietice:

  • 20.9% în grupul letermovir;
  • 25.5% în grupul placebo.
virus structura cmv

Letermovir, eficient contra reactivărilor CMV post transplant de celule stem © 2016 Biology Questions and Answers

Despre letermovir si CMV

Prevymis (letermovir) reprezintă un tratament antiviral, dezvoltat de Merck. Acesta inhibă replicarea virală a CMV printr-un mecanism unic: inhibarea enzimei CMV-terminază. Astfel, replicarea este oprită în etapa în care ADN-ul viral este “încărcat” în capsidele virale.

Acestui tratament i s-a acordat titulatura de “medicament-orfan” de către Agenția Europeană a Medicamentului, și a fost aprobat de către FDA pentru tratamentul CMV la pacienți cu risc crescut (transplant, infecție HIV).

CMV este un virus larg răspândit în populație : se estimează că 60-70% dintre persoanele din țările dezvoltate prezintă virusul în organism. La persoanele cu un sistem imun competent, infecția CMV se manifestă cel mai des prin mononucleoză, o infecție localizată la nivelul faringelui.

La persoanele imunosupresate însă, infecția poate avea manifestări grave, cel mai frecvent pneumonie, hepatită, supresie medulară, inflamația retinei sau a intestinului (retinită, enterită).

Citește și:

Leave a Comment

Your email address will not be published.