STUDIU. Letermovir, eficient împotriva reactivării Cytomegalovirus la pacienții cu transplant de celule stem hematopoietice

  • Hematologie



Studiul clinic care demonstrează eficiența profilaxiei cu Prevymis (letermovir) a fost publicat în New England Journal of Medicine. Pacienții tratați cu letermovir post-transplant de celule stem hematopoietice au dezvoltat reactivări ale infecției latente cu Cytomegalovirus într-o măsură mai mică decât pacienții care au primit placebo.

Rezultatele studiului

Acest studiu clinic de fază III dublu-orb placebo a urmărit 565 de pacienți seropozitivi pentru infecția cu Cytomegalovirus, care au primit drept tratament letermovir sau placebo, timp de 14 săptămâni post-transplant de celule stem hematopoietice. La 24 de săptămâni post-transplant:

abonare
  • 60.6% dintre pacienții din grupul placebo au dezvoltat reactivare manifestă clinic a Cytomegalovirus;
  • 37.5% dintre pacienții care au primit letermovir au dezvoltat boala.

Mortalitatea din orice cauza la 48 de săptămâni post-transplant de celule stem hematopoietice:

  • 20.9% în grupul letermovir;
  • 25.5% în grupul placebo.
virus structura cmv
Letermovir, eficient contra reactivărilor CMV post transplant de celule stem © 2016 Biology Questions and Answers

Despre letermovir si CMV

Prevymis (letermovir) reprezintă un tratament antiviral, dezvoltat de Merck. Acesta inhibă replicarea virală a CMV printr-un mecanism unic: inhibarea enzimei CMV-terminază. Astfel, replicarea este oprită în etapa în care ADN-ul viral este “încărcat” în capsidele virale.

Acestui tratament i s-a acordat titulatura de “medicament-orfan” de către Agenția Europeană a Medicamentului, și a fost aprobat de către FDA pentru tratamentul CMV la pacienți cu risc crescut (transplant, infecție HIV).

CMV este un virus larg răspândit în populație : se estimează că 60-70% dintre persoanele din țările dezvoltate prezintă virusul în organism. La persoanele cu un sistem imun competent, infecția CMV se manifestă cel mai des prin mononucleoză, o infecție localizată la nivelul faringelui.

La persoanele imunosupresate însă, infecția poate avea manifestări grave, cel mai frecvent pneumonie, hepatită, supresie medulară, inflamația retinei sau a intestinului (retinită, enterită).

Citește și: