#LiverMtg18. Tratamentul antiviral pre-operator reduce rata de infecție cu VHC în transplantul cardiac

  • Eliminare Hepatita C



Terapia antivirală administrată înainte de transplantul cardiac de la un donator VHC (Virus Hepatitic C) pozitiv la un primitor VHC negativ este eficientă în prevenția infecției ulterioare.  Tratamentul cu glecaprevir-pibrentasvir pre și post operator determină supresia viremiei și scade riscul de cronicizare.

Studiul de tip proof-of-concept a inclus 25 de pacienți eligibili pentru transplant cardiac, neinfectați cu VHC care au fost de acord să primească o inimă de la un donator VHC pozitiv. Cu o săptămână înainte de intervenția chirurgicală și 8 săptămâni post-operator ei au urmat terapie cu antivirale de tip  glecaprevir-pibrentasvir.

abonare

Rezultatele studiului arată că la 7 zile post-operator, 100% dintre pacienți au avut viremie nedetectabilă.

Autorii studiului din cadrul Massachusetts General Hospital, Boston, S.U.A. afirmă că anual, 25% dintre transplaturile de inimă sunt neeligibile din cauza infecției cu VHC  a donatorului. Rezultatele acestui studiu arată că prin terapia administrată pre-operator s-ar putea mări numărul de transplanturi și astfel micșora timpul de așteptare pentru pacienți.

Combinația glecaprevir-pibrentasvir acționează prin inhibarea proteazei NS3/4A și a fosfoproteinei NS5A, ambele esențiale în replicarea VHC. Terapia a fost aprobată în 2017 pentru tratamentul infecției cu VHC atât în S.U.A., cât și în Europa.

Citește și: