STUDIU. Măsurarea glicemiei fără înțepătură, folosind unde electromagnetice de frecvență înaltă

  • Medicina digitală



Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Waterloo. Aceștia au elaborat un concept pentru a urmări evoluția concentrațiilor de glucoză dintr-o soluție. Conceptul include tehnologia Soli – un sistem experimental, care determină mișcările prin intermediul unui radar în miniatură. 

Tehnologia Soli necesită o serie de investigații și ajustări înainte de a fi pusă în aplicare pentru pacienții cu diabet zaharat, ca abordare neinvazivă pentru gestionarea nivelului de glucoză din sânge. Totodată, Soli dispune de un kit de dezvoltare care poate fi configurat pentru realizarea de funcții noi.

abonare
Modul de funcționare al dispozitivului Soli. Detecția mișcărilor folosind unde electromagnetice.
Tehnologia Soli. Sursa foto- Project Soli

“Vrem să determinăm compoziția sângelui, fără a fi nevoie de prelevarea unor probe”, afirmă George Shaker, profesor și inginer la Universitatea din Waterloo.

În cadrul cercetărilor, sistemul  Soli a fost configurat pentru a măsura nivelul de glucoză al unui amestec utilizând unde electromagnetice de frecvență înaltă. Prin măsurarea a peste 500 de unde și analizarea răspunsului acestora printr-un algoritm de învățare automată, echipa a observat că metoda a fost în proporție de 85% la fel de precisă ca o analiză tradițională a glucozei din sânge.

“Corelația a fost uimitoare. Am arătat că este posibilă folosirea undelor electromagnetice pentru a examina sângele și a detecta modificări în compoziția acestuia”, a susținut profesorul George Shaker.

În viitor, cercetătorii vor trebui să mențină  și să îmbunătățească aceste rezultatele atunci când vor măsura glicemia prin pielea umană. Echipa lucrează de asemenea pentru a reduce costul și consumul de energie al dispozitivului radar astfel încât dispozitivul va avea o autonomie mai mare și ar putea fi realizat sub forma unui dispozitiv portabil.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai raspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Acesta afecțiune se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism și în special ale metabolismului glucidelor. Diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient.

Citește și: