Studiu de caz: nintedanib poate stagna dezvoltarea cancerului pulmonar la pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică




Nintedanib (denumire comercială, Ofev) poate stagna dezvoltarea cancerului pulomonar la pacienții cu fibroza pulmonară idiopatică (FPI), conform unor date din studii clinice publicate recent. Ofev a fost folosit pentru tratamentul FPI  în studiile clinice de fază 3 denumite NCT01335464 și NCT01335477, demonstrând diminuarea pierderii funcției pulmonare și a progresiei bolii.

În acest studiu, a fost raportat un caz al unui bărbat de 76 de ani  care a ajuns la spital cu hipertensiune arterială și hiperlipidemie. Pacientul este un ex-fumător (80 de pachete de țigarete/an), anterior diagnosticat cu FPI. Starea sa respiratorie a fost îmbunătățită prin tratamentul cu pulsterapie cu steroizi, urmată de terapia sistemică cu corticosteroizi și cu ciclosporină.

abonare

După acestea, pacientului i s-a administrat doza de 300 mg de nintedanib zilnic, pentru a evita scăderea funcției pulmonare.

Înainte de inițierea tratamentului cu nintedanib, o mică leziune nodulară (13,5 x 11,7 mm) a fost observată utilizând tomografia computerizată. Din cauza deteriorării funcției hepatice după cinci luni de tratament cu nintanib, această medicamentație a fost întreruptă timp de două săptămâni și a fost reluată după normalizarea funcției hepatice la 200 mg/zi.

Pacientul s-a plâns de dureri abdominale inferioare, motiv pentru care patru luni mai târziu, nintedanib a fost întrerupt iarăși, din cauza apendicitei gangrenoase acute. În acel moment, nodulul nu și-a modificat semnificativ dimensiunile (10,7 x 12,5mm).

Cu toate acestea, la patru luni după întrerupere, nodulul a crescut în dimensiune 20,8 x 22 mm. Pacientul a suferit o rezecție a nodulului, iar diagnosticul a fost de carcinom cu celule scumoase.

(A) Tomografie computerizată la inițierea tratamentului cu nintedanib
(B) Leziunea nodulară de aproximativ aceeași dimensiune după întreruperea tratamentului din cauza apendicitei gangrenoase
(C) Leziune nodulară mărită după încetarea tratamentului
Sursă foto: https://onlinelibrary.wiley.com

“Am administrat ninedanib pentru a suprima declinul funcției pulmonare și progesia FPI. Medicamentul a inhibat progresia tumorii timp de nouă luni datorită efectelor sale antitumorale”, au declarant autorii studiului

Aceste constatări sunt în concordanță cu rezultatele studiilor anterioare, arătând că nintedanib are proprietăți anti-tumorale, inclusiv împotriva cancerului pulmonar. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine aceste efecte pozitive ale nintedanib.

Nintedanib vizează receptorii pentru anumiți factori de creștere celulari. Acesta poate acționa, de asemenea, ca inhibitor al formării de noi vase de sânge.

Se estimează că pacienții cu FPI au o șansă de 14 ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar decât restul populației. Acest lucru reprezintă o problemă deosebit de dificilă, deoarece tratarea cancerului pulmonar la acești pacienți, folosind radioterapie sau chimioterapie, poate declanșa exacerbarea bolii, fiind nevoie de intervenții terapeutice alternative.

Citește și: