STUDIU. Nintedanib – eficient și sigur pentru tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice, conform observațiilor din utilizarea practică, pe termen lung




Speranța de viață medie a bolnavilor de fibroză pulmonară idiopatică este de 3 ani de la diagnostic, această afecțiune având cel mai grav prognostic dintre toate pneumoniile idiopatice interstițiale. Terapiile disponibile în prezent au ca scop încetinirea declinului funcției pulmonare.

Două terapii moderne, aprobate de FDA și EMA, au schimbat însă abordarea FPI. Agenții antifibrotici nintedanib și pirfenidona reprezintă cele mai eficiente opțiuni terapeutice ale momentului. Deși există studii clinice importante care stau la baza aprobării medicamentelor în SUA și Europa, un pas esențial este observarea efectului pe termen lung asupra progresiei bolii.

abonare

Un studiu publicat în jurnalul Respiration a urmărit experiența „din viața reală” în ceea ce privește utilizarea îndelungată a medicamentului nintedanib (Ofev) prin analizarea datelor din mai multe clinici specializate din Germania. 67% dintre bolnavi sunt stabili după 6 luni de tratament, iar nintedanib reduce rata excerbărilor acute și este bine tolerat. Aceste beneficii sunt valabile și în cazul administrării nintedanib pacienților cu boală avansată.

Medicamentul are ca țintă un receptor de tirozin kinază implicat în angiogeneză, inhibând anumiți factori de creștere precum vascular endothelial growth factor receptor (VEGFR), fibroblast growth factor receptor (FGFR) și platelet derived growth factor receptor (PDGFR). În două studii de fază 3, nintedanib a redus semnificativ declinul funcției pulmonare, cu aproximativ 50% în decurs de un an.

Sursa foto – Dovepress

Studii clinice anterioare indică rezultate semnificative

Studiul de fază II TOMORROW a demonstrat că Ofev reduce riscul de exacerbări acute cu 47% și încetinește semnificativ progresia bolii. Rezultatele încurajatoare obținute în acest studiu au condus la alt studiu, mai mare, de fază III – INPULSIS, care a stat la baza aprobării medicamentului în Europa și Statele Unite. Studii clinice anterioare au arătat că tratamentul cu Ofev de două ori pe zi scade declinul funcției pulmonare și prelungește timpul până la prima exacerbare acută a bolii. Pe baza acestor date, medicamentul a fost aprobat în SUA și Europa.

Studiul bazat pe „date din viața reală” confirmă eficacitatea și profilul bun de singuranță

Pe lângă rezultatele obținute din studii clinice, sunt necesare date bazate pe experiența practică asupra utilizării medicamentului. Investigatorii noului studiu au analizat singuranța și eficacitatea medicamentului în funcție de informațiile primite din clinici specializate în boli pulmonare interstițiale din Germania.

Istoricul pacientului, funcția pulmonară și reacțiile adverse au fost analizate. Progresia FPI s-a definit drept:

  • o scădere cu 5% sau mai mare a capacității vitale forțate – CVF (cantitatea de aer expirată după un inspir profund)
  • o reducere cu 15% sau mai mare a capacității de difuziune a monoxidului de carbon (un parametru ce evaluează cât oxigen trece din alveole în sânge).

64 de pacienți, dintre care 55 de bărbați, cu vârsta medie de 70 de ani au fost tratați timp de 2 ani cu Ofev. Eficacitatea medicamentului a fost analizată doar în cazul persoanelor la care durata tratamentului a fost de peste 3 luni.

Perioada de timp medie de la diagnostic la debutul tratamentului cu nintedanib a fost de 23,8 luni. 30 de pacienți (47%) au fost tratați anterior cu pirfenidonă. Durata medie de follow-up a fost de 11 luni.

După 6 luni de tratament, 33 din 49 de pacienți (67%) erau stabili, iar CVF nu a scăzut, în majoritatea cazurilor. După 9 luni, 23 dintre pacienți (37,6%) prezentau  funcția pulmonară nemodificată. Nintedanib și-a dovedit eficiența și în cazul categoriei de pacienți care prezentau comorbidități de tipul hipertensiune arterială, boală coronariană sau emfizem.

Sursa foto – Respiration

Un aspect esențial este faptul că la debutul tratamentului cu nintedanib funcția respiratorie a pacienților era mai scăzută decât în cazul studiilor anterioare. Această observație dovedește că beneficiile agentului antifibrotic sunt semnificative și în cazul bolnavilor cu un stadiu mai avansat al FPI la debutul tratamentului.

De asemenea, această nouă analiză arată că medicamentul are un profil bun de siguranță, având în vedere rata scăzută a efectelor adverse grave, precum evenimente cardiovasculare majore.

Articole similare: