200 de afecțiuni ale plămânului au simptome similare, dar cauze diferite. Să înțelegem bolile interstițiale pulmonare




Dacă pentru un om sănătos, cele 16 respirații pe care le realizează, în medie, în fiecare minut sunt un act automat, inconștient, pentru un bolnav de fibroza pulmonară idiopatică (FPI) fiecare respirație poate fi, dincolo de actul fiziologic, o provocare, ce are de cele mai multe ori un impact fizic și psihologic. Simptomele  FPI sunt similare multor boli dintr-o clasă mult mai mare de afecțiuni pulmonare iar identificarea lor corectă este vitală pentru pacient.

47% dintre pacienții cu fibroza pulmonară idiopatică acuză o respirație îngreunată cu cel puțin 2 ani înainte să fie diagnosticați. FPI este un diagnostic de excludere, ceea ce înseamnă că multe alte boli trebuie eliminate din ecuație pentru ca un medic să se gândească la FPI. FPI este una dintre cele 200 de boli pulmonare cunoscute sub denumirea de BOLI INTERSTIȚIALE PULMONARE.

abonare
Sursa foto – Fight IPF

Bolile interstițiale pulmonare au afectat 595.000 de oameni la nivel global, conform unor statistici din 2013, și au determinat 471.000 de decese.

Clasificarea bolilor pulmonare parenchimatoase difuze. Aceste boli mai sunt numite și „difuze” pentru că afectarea poate să nu fie strict legată de interstițiu și să includă și alte structuri. Sursa foto – Slideshare

În funcție de structurile anatomice implicate, bolile pulmonare sunt grupate, în general, în 3 categorii:

  • Boli care afectează CĂILE AERIENE, de exemplu astmul și bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)
  • Boli ale VASELOR PULMONARE , cum ar fi hipertensiunea pulmonară
  • Boli care afectează ȚESUTUL pulmonar, cum este fibroza pulmonară idiopatică

În cadrul bolilor pulmonare interstițiale, după cum le spune și numele, afectarea apare la nivelul INTERSTIȚIUL pulmonar,  adică țesutul care se află între sacii cu aer ai plămânului. FIBROZA este numitorul comun pentru bolile interstițiale pulmonare.

Afectarea poate fi acută sau cronică, iar gradul de inflamație și fibroză este variabil. Oxigenul este preluat, astfel, mai dificil în fluxul sanguin, membrana alveolo-capilară suferind modificări ireversibile în timp. Modul în care procesul de fibroză alterează schimbul de gaze la nivel alveolar este redat în schema de mai jos:

Sursa foto – Harvard University

Aceste boli apar în momentul în care dintr-o cauză anume se dezvoltă la nivelul plămânului un răspuns anormal de vindecare a țesutului, rezultând în timp apariția de cicatrici. Cauzele pot fi: o infecție bacteriană, virală, o boală autoimună precum lupusul sau scleroza sistemică, poate fi indusă de medicamente sau de inhalarea de pulberi (siliciu, azbest), etc.

Dacă anumite afecțiuni pot fi prevenite pentru că se cunosc cauzele, în cazul FPI tot ce se știe este modul în este afectată funcția pulmonară, nu și ceea ce a declanșat apariția bolii. FPI este o boală RESTRICTIVĂ, ceea ce înseamnă că țesutul fibros care apare din cauze necunoscute crește rigiditatea plămânului, iar acesta nu își mai poate modifica volumele normale pentru a asigura ventilația corespunzătoare.

FPI este cel mai frecvent tip de pneumonie intestițială idiopatică sau pneumonie non-infecțioasă.

Următorul videoclip explică modul în care se vindecă țesutul pulmonar normal:

Puteți urmări în videoclipul de mai jos apariția țesutului cicatricial în FPI:

Articole similare :