Podcast #VociCuAutoritate COVID-19
Podcast #VociCuAutoritate COVID-19

Psoriazis – mai mult decât o boală a pielii

mm
05 Mar 2019
3223 Views

Psoriazisul este o afecțiune cronică gravă a pielii caracterizată prin reproducerea excesivă a stratului epidermic. Boala poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, psoriazisul apare de cele mai multe ori între vârsta de 15 și 25 de ani. Mecanismul de bază al dezvoltării psoriazisului nu este pe deplin înțeles, însă se știe cu siguranță faptul că această afecțiune este determinată genetic și este asociată cu dereglări ale sistemului imun.

Psoriazisul poate fi foarte dificil de diagnosticat deoarece leziunile pielii pot apărea pe aproape orice parte a corpului. Psoriazisul apare cel mai frecvent pe scalp, urechi, coate, genunchi, în regiunea lombară sau sacrală a coloanei vertebrale și pe unghii. Contrar opiniei comune, psoriazisul nu este contagios. Această boală apare și evoluează în cicluri de remisiuni și erupții. La început, psoriazisul se manifestă prin leziuni caracteristice ale pielii care evoluează, apoi, spre formarea de plăci psoriazice, care variază ca amploare și gravitate.

abonare

Psoriazisul în plăci este cea mai frecventă formă de psoriazis, afectând aproximativ 80% dintre pacienți. Leziunile apar, de obicei, sub forma unor protuberanțe pe piele care formează eriteme ovale (plăci). Plăcile de diferite dimensiuni, în cea mai mare parte de culoare roșie, pot fi palpate cu ușurință.

Psoriazisul variază  în funcție de severitate de la persoană la persoană. Momentele în care boala se agravează pot fi declanșate de diferiți factori, cum ar fi: stresul, fumatul, consumul de alcool sau unele medicamente. Pentru a gestiona eficient psoriazisul, este foarte importantă respectarea sfaturilor medicului de a avea un stil de viață sănătos: regim alimentar echilibrat, activități fizice regulate și un somn suficient, care pot diminua șansele de apariție a unei erupții.

Există numeroase probleme de sănătate asociate psoriazisului, inclusiv disfuncții ale organelor interne și ale articulațiilor, care pot duce la afecțiuni fizice semnificative. În plus, psoriazisul poate crește riscul de diabet, de boli cardiovasculare și de depresie. Nu este o afecțiune care să pună viața în pericol, dar fără tratament corespunzător poate afecta profund calitatea vieții legată de starea de sănătate. Apariția leziunilor descuamative face ca pacienții să se simtă stigmatizați și excluși din punct de vedere social; dacă nu li se oferă ajutor, aceștia pot fi afectați la nivel psihosocial.

Diagnosticul și inițierea precoce a tratamentului sunt foarte importante în gestionarea psoriazisului. Dacă observați orice leziune a pielii asemănătoare psoriazisului, trebuie să consultați un medic dermatolog specializat în tratarea acestei afecțiuni a pielii.

Persoanele afectate de psoriazis se pot simți izolate din punct de vedere social sau chiar se confruntă cu intoleranță din partea societății din cauza stereotipurilor larg răspândite. Gestionarea cu succes a psoriazisului depinde în mare măsură de sprijinul pe care pacientul îl poate primi din partea familiei și a prietenilor în momente dificile.

Mai multe informații despre diagnosticarea, tratamentul și evoluția psoriazisului găsiți pe Janssen4Patients, platforma de informare pentru pacienți realizată de Janssen Companie Farmaceutică a Johnson & Johnson.

Platforma pentru pacienti Janssen4Patients