Psoriazisul: a 5-a boală cronică netransmisibilă și mai mult decât o suferință a pielii

  • Health literacy



Bolile netransmisibile (NCDs – non-communicable diseases) determină peste 70% din mortalitatea înregistrată global iar anual numărul deceselor cauzate de acestea ajunge la 38 de milioane de cazuri. Două treimi dintre decese apar în țări cu venituri mici și mijlocii.

Alături de bolile cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet, întâlnim pe lista oficială a Organizației Mondiale a Sănătății și psoriazisul, o afecțiune care acum 10 ani se regăsea cu greu pe agendele internaționale dar despre care astăzi înțelegem tot mai multe.

abonare

Psoriazisul afectează 125 milioane de oameni în întreaga lume, 3% din populație. Deși reprezintă o boală incurabilă, psoriazisul poate fi controlat prin mijloacele actuale. Diabetul și bolile cardiovasculare sunt cele mai severe comorbidități înregistrate în rândul pacienților cu psoriazis dar reprezintă și două dintre cele mai importante boli netransmisibile conform OMS.

Sursa foto – WHO

OMS recunoștea inițial 4 boli cronice majore netransmisibile, cea mai mare prevalență fiind înregistrată de bolile cardiovasculare (cu aproape 18 milioane de cazuri anual), urmate de cancer, bolile cronice respiratorii (astmul și BPOC) și diabet. O pondere mai mare a acestora se regăsește la vârstnici însă în jur de 15 milioane de decese cauzate de NCD apar la grupe de vârstă între 30-69 ani.

Totuși, se discută și despre alte afecțiuni, frecvent trecute cu vederea dar care determină o povară mare atât din punct de vedere social cât și economic: tulburări psihiatrice, boli neurologice, boli autoimune, etc. Includerea psoriazisului pe lista de priorități ale OMS înseamnă un pas înainte către conștientizarea și controlul bolilor cronice netransmisibile.

Sursa foto – IPN

În cadrul unor evenimente de nivel înalt ale Organizației Națiunilor Unite din 2011, guvernele multor țări membre au promis că se vor concentra pe un obiectiv ambițios – reducerea cu 25% a mortalității premature prin boli netransmisibile până în 2025.

Psoriazisul a fost recunoscut de statele membre OMS drept o boală cronică netransmisibilă severă  în 2014, când s-a emis o rezoluție care include boala în categoria afecțiunilor care determină o mare povară la nivel global. Peste 190 de țări au început implementarea diverselor acțiuni care să reducă impactul bolii și să lupte împotriva stigmatizării pacienților.

În 2016 a apărut Raportul Global privitor la psoriazis (The Global Report on Psoriasis), un document adresat în principal guvernelor prin care se atrăgea atenția asupra poverii sociale a bolii dar și asupra implicațiilor emoționale și psihologice cu care se confruntă pacienții. Printre măsurile incluse în raport s-au numărat: standardizarea metodelor de diagnostic și tratament, managementul comorbidităților dar și educarea personalului medical.

Progresele din ultimii ani asupra mecanismelor bolii au eliminat și multe dintre miturile formate în jurul ideii de psoriazis. Semnele cutanate ale bolii sunt probabil cele mai cunoscute însă psoriazisul nu presupune doar o afectare a pielii, ci a întregului organism. Deși impactul vizual este puternic, psoriazisul nu este contagios și nici nu e cauzat de igiena precară ci de elemente complexe care țin de factori genetici sau imuni.

Pe lângă multiplele afectări fizice, persoanele cu psoriazis se confruntă frecvent cu discriminare din partea anturajului. Noi campanii de conștientizare aduc în lumină date care trebuie îmbunătățite:

  • 10% din populație este de părere că psoriazisul poate fi infecțios
  • 24% dintre participanți nu ar debuta un parteneriat cu o persoană afectată
  • 20% nici măcar nu ar intra într-o piscină alături de un pacient cu psoriazis

Bolnavii de psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, iar 23% dintre consideră că psoriazisul le-a influențat alegerea unei cariere.

Și în România 400 000 milioane de persoane (2% din populație) se confruntă cu această boală. Societatea Română de Dermatologie atrage atenția cu privire la implicațiile bolii de la nivel individual până la nivel social și economic și transmite mesajul că psoriazisul nu este o boală contagioasă  iar înțelegerea profundă a bolii și managementul potrivit pot crește calitatea vieţii pacientului.

Screeningul pacienților cu psoriazis poate detecta precoce cazurile de diabet și BCV

O cale eficientă de a aborda bolile non-transmisibile este controlul riguros al principalilor factorilor de risc. Fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa activității fizice și abuzul de alcool sunt factori care frecvent determină decese premature deși sunt complet evitabili. Fumatul, de exemplu, determină 7.2 milioane de decese anual iar 4,1 milioane sunt atribuite consumului excesiv de sare.

Implementarea de măsuri pentru controlul psoriazisului pe scară largă în cadrul programelor adresate NCD este o strategie cost-eficientă. Atât diabetul și bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin intervenții asupra factorilor de risc bine cunoscuți. Diagnosticul precoce ar reduce astfel severitatea bolii prin abordarea optima a comorbiditaților. Finanțarea corespunzătoare pentru managementul bolilor non-transmisibile precum psoriazisul ar trebui să fie, astfel, o prioritate.

Sursa – The International Federation of Psoriasis Associations

La EADV 2018, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a discutat cu dr. Alin Nicolescu, secretar al Societății Române de Dermatologie, despre boala psoriatică, despre complicațiile și riscurile asociate, dar și despre noile generații de terapii biologice. Discuția poate fi urmărită mai jos:

https://www.facebook.com/raportuldegarda/videos/vl.172759946957310/1982988311992657/?type=1

CITEȘTE și: