Rivaroxaban, disponibil în România pentru noua indicație de prevenție a evenimentelor aterotrombotice

  • Acces la inovație



Lansarea în țara noastră vine ca urmare a aprobării de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a regimului de administrare a medicamentului Xarelto (Rivaroxaban) în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu Aspirina (acid acetilsalicilic) 75–100 mg o dată pe zi, pentru prevenția evenimentelor aterotrombotice la pacienții adulți cu boală arterială coronariană sau cu boală arterială periferică simptomatică cu risc înalt de evenimente ischemice.

România este a cincea țară în care acest tratament este disponibil pentru afecțiunile cardiovasculare, alături de Germania, Suedia, Marea Britanie şi Olanda.

abonare

Rivaroxaban este un anticoagulant oral din grupul de non-antagoniști ai vitaminei K (NOAC). Este aprobat pentru tratamentul și prevenția mai multor afecțiuni venoase și arteriale tromboembolice (embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă, accident vascular cerebral) decât orice alt anticoagulant oral.

Studiul COMPASS

Aprobarea EMA pentru această nouă indicație a fost bazată pe rezultatele studiului COMPASS. Citește mai multe aici, despre beneficiile rivaroxaban în boala ischemică periferică și boala coronariană stabilă.

Studiului COMPASS a fost oprit prematur din considerente etice: beneficiile clare în grupul de tratament au fost mai mari ca cele din grupul placebo și s-a dorit trecerea și a participanților din grupul placebo pe schema de tratament.

Rezultatele studiului susțin că rivaroxaban în doză de 2,5 mg de două ori pe zi în combinație cu Aspirina 100 mg o dată pe zi au redus riscul evenimentelor cardiovasculare majore (deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic, accident vascular cerebral) cu 24%, comparativ cu Aspirina 100 mg o dată pe zi la pacienții cu boală aterosclerotică stabilă. De asemenea, tratamentul a redus cu 23% mortalitatea la pacienții cu boală coronariană ischemică cronică şi factori de risc și cu 70% riscul de amputații majore la pacienţii cu boală arterială periferică. Reacțiile adverse principale au fost evenimentele hemoragice: s-a constatat o creștere statistic semnificativă a sângerărilor majore, dar nu și a celor fatale.

compass-conf-presa-prof-vinereanu
Prof. Dr. Dragoş Vinereanu

În cadrul acestui studiu multicentric, din cei 27.395 de pacienți din 33 de țări, 423 de pacienți au fost din România, coordonator naţional fiind Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi Membru în Comitetul de Direcție al studiului COMPASS.

„Studiul COMPASS reprezintă un pas enorm în cardiologia modernă. Pentru prima dată un tratament nou demonstrează o eficacitate superioară faţă de „bătrâna” Aspirină în boala aterosclerotică stabilă, cu reducerea evenimentelor cardiovasculare majore şi creșterea supravieţurii pacienţilor” declară Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie.

Bolile cardiovasculare în România

Mortalitatea cardiovasculară este una din principalele probleme de sănătate publică din România, cauzând de 3 ori mai multe decese față de cancer. Este una din factorii ce determină o speranță de viață a românilor cu 10 ani mai mică ca media din Uniunea Europeană. Conform datelor recente, deși populația țării a scăzut cu aproape 15%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut doar cu 3% la femei și 8% la bărbați.

Citește și: