Xarelto (rivaroxaban), utilizare extinsă pentru pacienții cu ateroscleroză

  • Acces la inovație



Bayer a primit aprobarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) pentru extinderea utilizării Xarelto, care să includă pacienții cu ateroscleroză, deschizând astfel o nouă piață cu potențial.

Posibila nouă utilizare a medicamentului are scopul de a preveni formarea cheagurilor de sânge la pacienții cu risc crescut de boală arterială coronariană sau boală arterială periferică. Pacienții cu ateroscleroză vor fi tratați cu o doză redusă de Xarelto, împreună cu aspirină.

abonare

Producătorul, compania germană Bayer, a declarat că aproximativ 30 de milioane de pacienți cu ateroscleroză ar putea beneficia astfel de acest medicament. Aceștia se adaugă unei populații de aproximativ 25 de milioane de pacienți cu fibrilație atrială, care este în prezent cel mai profitabil segment de piață al Xarelto. Bayer a înregistrat anul trecut 3,3 miliarde de euro din comercializarea Xarelto și se așteaptă ca vânzările anuale să crească cu peste 5 miliarde de euro.

Xarelto, utilizare extinsă pentru pacienții cu ateroscleroză
Xarelto, utilizare extinsă pentru pacienții cu ateroscleroză. Sursa: Pixabay

Comisia Europeană are ultimul cuvânt privind aprobările de medicamente din Uniunea Europeană, dar de obicei urmează hotărârile Agenției Europene a Medicamentului.

Xarelto este un medicament anticoagulant utilizat la adulți. Substanța activă din Xarelto, rivaroxaban, este un inhibitor al factorului Xa. Aceasta înseamnă că blochează factorul Xa, o enzimă implicată în producerea trombinei, care are un rol esențial în procesul de coagulare a sângelui. Blocarea factorului Xa duce la scăderea nivelurilor de trombină, ceea ce reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge în vene și în artere, reprezentând și un tratament pentru cheagurile existente.

Ateroscleroza constă în îngustarea pereților arterelor, prin acumularea de depozite grase în pereții vaselor de sânge, formând plăcile de aterom, care micșorează aportul de sânge la țesuturi, generând astfel numeroase complicații. Această afecțiune reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate din țările dezvoltate.

Citește și: