Sanofi România anunță că vaccinul gripal VaxigripTetra va fi disponibil în farmacii începând cu a doua jumătate a lunii septembrie

  • PHARMA



VaxigripTetra poate fi indicat la recomandarea medicului pentru: 

  • imunizarea activă a adulților, inclusiv a gravidelor, a adolescenților și a copiilor cu vârste începând de la 6 luni;
  • protecția pasivă a sugarilor de la naștere până la o vârstă mai mică de 6 luni, prin vaccinarea femeilor gravide.

Sanofi România, prin divizia sa de vaccinuri Sanofi Pasteur, anunță că vaccinul gripal VaxigripTetra® va fi disponibil în farmaciile din România începând cu a doua jumătate a lunii septembrie. Ca urmare a extinderii indicațiilor vaccinului în anii precedenți, VaxigripTetra poate fi recomandat de medici pentru imunizarea adulților, inclusiv a gravidelor, a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, prin imunizarea femeilor gravide.

abonare

„Vaccinarea rămâne cea mai bună modalitate de prevenire a gripei și a riscului de complicații generate de îmbolnăvire. Totodată, prevenirea spitalizărilor cauzate de gripă ar putea ajuta sistemul sanitar deja suprasolicitat din cauza pandemiei COVID-19”, a declarat dr. Mirela Puchiliță, Medical Head Sanofi Pasteur, România și Moldova.

În România, vaccinarea antigripală este acoperită majoritar prin Programul Național de Imunizare derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, desfășurată prin cabinetele medicilor de familie pentru categoriile de populație la risc. Pentru populația care nu intră în categoriile la risc incluse în Programul Național de Vaccinare, vaccinul gripal poate fi achiziționat în baza prescripției din farmaciile cu circuit deschis sau din centrele medicale private.

VaxigripTetra este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini B ale virusului gripal, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

  • VaxigripTetra a fost autorizat pentru punere pe piață în Uniunea Europeană în anul 2016;
  • În 2018 a fost aprobată extinderea indicației pediatrice, ce permite ca vaccinul să fie administrat la copii cu vârsta de minim 6 luni;
  • În 2019 a fost aprobată o nouă indicație a vaccinului, ce permite protecția pasivă antigripală a sugarilor sub 6 luni prin vaccinarea gravidei.

Gripa este o amenințare serioasă la nivel global, determinând anual 1 miliard de cazuri de îmbolnăviri, 3 până la 5 milioane de cazuri severe și între 290 000 și 650 000 de decese. Conform raportărilor OMS, în fiecare minut, undeva în lume, o persoană moare de gripă.

Urmăriți un interviu cu Prof. Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, și Dr. Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov, despre siguranța vaccinului și despre reacțiile postvaccinale:

Totodată, impactul pentru spitale este de aproximativ 10 milioane de spitalizări legate de gripă. Datele recente arată, de asemenea, că gripa poate crește de până la 10 ori riscul de infarct miocardic în prima săptămâna de la infectarea gripală, demonstrând că povara gripei depășește bine-cunoscutele complicații respiratorii. Pentru mai multe informații despre gripă, accesați www.despregripa.ro.

Despre virusul gripal

Gripa sezonieră este o infecție virală acută, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, cauzată de virusurile gripale care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, asociată cu tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, indispoziție severă (senzație de disconfort), durere în gât și secreții nazale. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni.

În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome se ameliorează în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de îngrijire medicală. La persoanele cu risc crescut însă, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide (OMS consideră gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de îngrijire medicală prezintă risc crescut de a contracta infecție gripală din cauza contactului cu pacienții.

Citește și: