Screening: cum pot fi prevenite 33% din accidentele vasculare cerebrale printr-o testare de 1 minut

  • Acces la inovație
  • Medicina digitală



O treime din accidentele vasculare cerebrale apar la persoanele care suferă de fibrilație atrială, iar de cele mai multe ori AVC produse pe acest fond au o rată de mortalitate crescută cu până la 70% și un timp de spitalizare mult mai mare.

Despre AVC, tratament și prevenție, puteți afla mai multe accesând acest articol.

abonare

FA poate fi detectată însă relativ simplu, cu ajutorul unor senzori, a propriului smartphone și cu aplicația potrivită instalată pe acesta. Folosirea unui smartphone drept EKG portabil, pentru detectarea aritmiilor nu este ceva nou. Practica datează din 2012, când în SUA s-a desfășurat un studiu pe un număr mare de pacienți pentru a determina rata de acuratețe a aplicațiilor. Rezultatele au arătat că diagnosticul cu fibrilație atrială se realizează pe aceasă cale cu o sensibilitate de 92,9% și cu o specificitate de 97,7%.

Sursă: https://www.ndsu.edu/pubweb/~grier/Comparison-handheld-ECG-EKG.html

Consorțiul internațional AF-SCREEN, din care și România face parte prin Centrul pentru Inovație în Medicină, își propune introducerea programelor de screening care ar putea identifica diferite boli cardiovasculare, inclusiv fibrilația atrială (FA). În acest fel, s-ar putea preveni episoade grave de AVC. Despre depistarea precoce a AVC puteți citi mai multe aici.

“Accidentele vasculare cauzate de FA sunt mai mari, mai grave și cu rată mai mică de supraviețuire decât alte accidente vasculare cerebrale. Protejând persoanele vulnerabile ca să nu sufere un accident vascular, îi scutim și pe ei, dar și familiile lor de multe necazuri.”, spune Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Când vine vorba de FA, vârsta este un factor de risc. 3% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 75 de ani suferă de fibrilație atrială. De cele mai multe ori însă, pacienții sunt diagnosticați cu FA numai după ce suferă un accident vascular cerebral. În acest caz este vorba despre FA asimptomatică, afecțiune ce poate fi foarte ușor depistată cu ajutorul unui electrocardiograf (EKG) portabil, care dă diagnosticul în mai puțin de un minut.

Consorțiul AF-SCREEN consideră că monitorizarea ritmului anormal al inimii la persoanele vârstnice este un caz rezonabil și rentabil din punct de vedere al costurilor, având în vedere că depistarea FA este foarte ușor de realizat, iar prin tratarea imediată a pacienților se obțin rezultate foarte bune.

“Există, de asemenea, dovezi clare că detectarea FA înainte de dezvoltarea simptomelor și tratamentul cu anticoagulante orale și alte terapii ar putea reduce într-o mare măsură riscul de accident vascular cerebral și ar scădea parțial riscul crescut de deces asociat. Dacă ai 65 de ani sau mai mult, atunci poți consulta un medic pentru a-ți lua pulsul sau poți verifica singur acasă dacă bate regulat ca un ceas”, afirmă Dr. Geantă.

Carta Albă publicată de Consorțiul AF-SCREEN solicită guvernelor din întreaga lume să introducă screening-ul pentru toate persoanele cu vârsta mai mare de 65 de ani. Desfășurarea programelor de screening poate fi făcută în diferite moduri:  de către medicii de familie, în farmacii sau în comunitate, prin controlul pulsului, fie cu un monitor de tensiune arterială fie, în mod ideal, cu un dispozitiv EKG portabil.

Sursă: https://giving.massgeneral.org/insights-about-strokes/

Fibrilația Atrială este o aritmie obișnuită și gravă a inimii, prezentă în unul din trei cazuri de accidente vasculare cerebrale. Aceasta se întâmplă deoarece ritmul inimii este anormal, cordul nu mai pompează corespunzător sângele și apare riscul formării de cheaguri de sânge în interiorul inimii. Când cheagurile de sânge se rup, acestea se deplasează de obicei spre creier, provocând accidente vasculare grave.