Screeningul personalizat al cancerului pulmonar scade mortalitatea cu 26%

  • Medicina personalizată



Screeningul cancerului pulmonar prin tomografie computerizată (CT), al bărbaților asimptomatici cu risc înalt, a redus statistic semnificativ mortalitatea prin această boală – cu 26% la 10 ani. Rezultatele studiului NELSON au indicat, de asemenea, că screeningul ar putea fi mai eficient pentru populația feminină.

Rata de detecție a cancerului pulmonar a fost de 0,9%. 69% din cele 243 de cazuri identificate au fost în stadiul 1A sau 1B la momentul diagnosticului. Cancerele din grupul de screening au beneficiat de tratament chirurgical de 3 ori mai des față de grupul de control (67,7% vs. 24,5%).

abonare

Este al doilea studiu de acest tip ca dimensiune, bazându-se pe mai mult de 27.000 de scanări CT, a 15.792 de persoane. Aceste rezultate le susțin pe cele ale studiului NLST publicat în anul 2011. Astfel, ar trebui „să informeze și să direcționeze viitoarele programe de screening CT în întreaga lume”, a declarat Harry de Koning, în cadrul Conferinței Internaționale asupra Cancerului Pulmonar.

Participanții au fost randomizați, fie către screening CT inițial, la 1, 3, și 5,5 ani de la randomizare, fie către un grup de control. În grupul de screening au fost înregistrate 157 decese prin cancer pulmonar, față de 250 în grupul de control.

Au fost incluse în studiu persoane cu vârste cuprinse între 50-74 ani din Olanda, Louvain și Belgia. Aceștia au avut, în urma unui chestionar, un risc înalt de a dezvolta cancer pulmonar. Evoluția participanților a fost urmărită prin registrele naționale cu o acoperire de 100%. Perioada de urmărire minimă a supraviețuitorilor a fost de 10 ani.

„NELSON arată cu certitudine beneficiile screeningului cancerului pulmonar. Acum vom lucra și mai mult pentru a convinge decidenții politici din UE de necesitatea socială urgentă a acestuia”- Giulia Veronesi, Spitalul Humanitas.

Pentru ca un program de screening al cancerului să fie cost-eficient, Alianța Europeană pentru Medicină Personalizată (EAPM), consideră că trebuie să fie aplicat populației la risc. Pentru cancerul pulmonar acest grup nu este bazat doar pe vârstă și sex, cum este în cazul majorității tipurilor de cancer, precum cel mamar și colonic.

EAPM recomandă implementarea unui registru european central al tuturor persoanelor care sunt incluse în screening și implicarea tuturor grupurilor cheie din UE, în dezvoltarea de recomandări pentru implementare, adaptate sistemelor naționale din fiecare țară.

Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproximativ 270.000 decese anuale în UE, iar incidența este în creștere, din cauza îmbătrânirii populației. Cu toate acestea, prognosticul pe 5 ani este bun dacă boala este diagnosticată în primele stadii.

Citește și: