Cât ar economisi sistemul de sănătate din Marea Britanie prin implementarea unui sistem bazat pe inteligența artificială

  • Medicina digitală



Ultromics, sistemul de diagnostic bazat pe inteligență artificială, dezvoltat în Spitalul John Radcliffe din Oxford, poate citi, analiza și interpreta examenele imagistice ale inimii pentru depistarea bolilor cardiovasculare. Acesta a dovedit a avea o foarte mare acuratețe (aproximativ 90%) în oferirea unui diagnostic și o sensibilitate foarte mare când vine vorba despre analiza tuturor detaliilor din scanări.

Prin intermediul acestui sistem de inteligență artificială, Serviciul Național de Sănătate (NHS) ar putea economisi anual mai mult de 300 de milioane de lire. Mai mult decât atât, prin diagnosticul rapid și corect, pacienții nu ar mai fi supuși unor intervenții chirurgicale de care nu au neapărată nevoie.

abonare

„În NHS se cheltuiesc aproximativ 2,2 miliarde de lire pe serviciile de patologie. Acest lucru se poate reduce cu mai bine de 50%. Inteligența artificială poate fi cea care salvează NHS.” – Sir John Bell, profesor în medicină, Universitatea Oxford

Cum funcționează Ultromics?

Sursă: bbc.com

Chiar și cei mai buni medici greșesc în unul din 5 cazuri. Anual se efectuează 60.000 de investigații ecografice ale inimii, dintre care mai bine de 12.000 sunt diagnosticate greșit. Acest lucru conduce la un cost pentru Serviciul Național de Sănătate de aproximativ 600 de milioane de lire, bani dați pe operații care nu sunt necesare și pe tratamentul unor persoane care au făcut infarct deși nu le-a fost depistată predispoziția.

Sistemul a fost creat cu scopul de a asista și în același timp facilita munca medicilor cardiologi în ceea ce privește enunțarea unui diagnostic. Ultromics analizează toate detaliile dintr-o scanare cardiacă, detalii uneori greu de depistat de către medici, după care oferă o recomandare. Dacă această recomandare este pozitivă, atunci pacientul prezintă un risc foarte mare de infarct miocardic.

„Ca medici cardiologi, acceptăm faptul că nu avem întotdeauna dreptate. Însă acum avem certitudinea că se poate și mai bine.” – afirmă Prof. Paul Leeson, medic cardiolog care a ajutat la dezvoltarea sistemului.

Ultromics a fost supus unui număr de studii clinice, în șase unități cardiologice. Rezultatele obținute în urma acestora urmează să fie publicate pe parcursul anului 2018, imediat după ce vor fi verificate de către experți. Până acum, au fost oferite informații conform cărora sistemul ar performa mult mai bine decât medicii.

Alte sisteme utilizate în diagnostic, pe bază de inteligență artificială

Depistarea cancerului pulmonar

Compania Optellum a dezvoltat un astfel de sistem pentru detecția precoce a cancerului pulmonar. În mare parte, acesta se concentrează pe identificarea nodulilor, formațiuni care nu pot fi caracterizate dintr-o singură scanare de către medici, fiind nevoie de efectuarea mai multor teste adiționale.

Testele clinice la care a fost supus sistemul au concluzionat eficiența lui, precum și potențialul acestuia de a salva pacienții de la luni de anxietate și teamă, precum și NHS de banii cheltuiți în plus.

Dr. Timor Kadir, șeful departamentului de știință și tehnologie din cadrul companiei Optellum, susține faptul că utilizarea sistemului va conduce la salvarea resurselor financiare de către sistem, resurse ce vor putea fi ulterior direcționate către screeningul și prevenția acestui tip de cancer.

Interpretarea radiografiilor, CT-ului și RMN-ului

Compania Zebra Medical Vision (Zebra-Med) a creat un nou serviciu medical, Zebra AI1 care, pentru numai un dolar, examinează radiografiile pacienților. Rezultatele sunt apoi trimise radiologilor pentru a genera un diagnostic sigur și a iniția etapele de tratament.

Software-ul îi permite să examineze CT-uri, RMN-uri și alte astfel de examene imagistice. Mai mult decât atât, poate detecta în mod automat boli ale ficatului, plămânului, inimii sau chiar ale oaselor.

Mai multe detalii despre subiect se pot găsi aici.

Detecția melanomului malign

O echipă de la Universitatea din Waterloo și Institutul de Cercetare Sunnybrook a dezvoltat un nou tip de aparatură medicală care folosește inteligența artificială pentru a diagnostica melanomul malign în stadii incipiente.

Cercetătorii vor „antrena” inteligența artificială (AI) a dispozitivului să identifice biomarkerii melanomului arătându-i zeci de mii de imagini cu leziuni la nivelul pielii și cantitățile corespunzătoare de eumelanină (substanță răspunzătoare pentru culoarea pielii) și hemoglobină.

Mai multe detalii despre subiect se pot găsi aici.