Inteligența artificială poate detecta melanomul malign folosind imagini cu leziuni ale pielii

  • Medicina digitală



O echipă de la Universitatea din Waterloo și Institutul de Cercetare Sunnybrook a dezvoltat un nou tip de aparatură medicală care folosește inteligența artificială pentru a diagnostica melanomul malign în stadii incipiente. Tehnologia presupune folosirea unui software capabil să “învețe” din experiențele anterioare pentru a identifica biomarkeri ai melanomului pe baza unor imagini cu leziuni prezente pe pielea pacienților.

  • inteligența artificială a dispozitivului îi va permite să învețe din experiență și să formuleze recomandări diagnostice din ce în ce mai precise
  • cercetătorii vor antrena software-ul folosind zeci de mii de fotografii cu leziuni ale pielii și informații cu privire la cantitatea și distribuția de eumelanină și hemoglobină prezentă în acestea

În acest moment, medicii se bazează pe indici vizuali subiectivi pentru a decide dacă o leziune la nivelul pielii ar putea fi un semn al melanomului și dacă este nevoie de o biopsie. Începând cu anul următor, noua tehnologie ar putea ajuta specialiștii să excludă diagnosticul de melanom înainte să recurgă la proceduri invazive.

abonare

„Poate trece mult timp până când medicii își pot da seama ce este în neregulă cu pacientul. Obiectivul nostru este să scurtăm acest proces” – Alexander Wong, profesor Systems Design Engineering, la Universitatea din Waterloo.

Dispozitivul dispune de un software complex, capabil de machine learning, însemnând că va putea identifica probabilitatea ca o leziune să fie canceroase bazându-se pe „experiența anterioară”. Cercetătorii vor „antrena” inteligența artificială (AI) a dispozitivului să identifice biomarkerii melanomului arătându-i zeci de mii de imagini cu leziuni la nivelul pielii și cantitățile corespunzătoare de eumelanină (substanță răspunzătoare pentru culoarea pielii) și hemoglobină. Schimbările în cantitatea și distribuția acestor două substanțe la nivelul pielii sunt considerate a fi în strânsă legătură cu melanomul.

În cele din urmă, se speră că dispozitivul va putea identifica cu acuratețe cantitatea și distribuția de biomarkeri din interiorul leziunii, folosindu-se doar de stimuli vizuali.

„Această tehnologie i-ar putea ajuta pe medici să ia decizia clinică corectă în cazul melanomului. Cu cât inteligența artificială are acces la mai mută informație pe care o poate interpreta, cu atât mai precise sunt deciziile” –Alexander Wong

Proiectul a fost prezentat în cadrul evenimentului International Conference on Image Analysis and Recognition.

Alte articole relevante:

Doar 29% dintre cazurile de melanom sunt asociate cu alunițe preexistente pe corp

Planul FDA de a aproba medicamente oncologice bazate pe biomarkeri, nu pe localizarea tumorii

Nivolumab, eficiență dovedită pentru multiple tipuri de cancer

Atezolizumab crește rata de supraviețuire și răspunsul la tratament pentru mai multe tipuri de cancer