Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii: „Începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari pentru cancer”

  • Acces la inovație
  • Altfel despre Cancer



Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunțat în cadrul workshopului „Politici publice în domeniul cancerului pulmonar” două decizii care susțin abordarea modernă a diagnosticului și terapiei cancerului: demararea unui program de finanțare a markerilor moleculari și condiționarea finanțării centrelor oncologice de activitatea unei comisii multidisciplinare.

Plecând de la faptul că formularea unui diagnostic corect și complet reprezintă piatra de temelie pentru abordarea pacientului oncologic, ministrul Sănătăţii a declarat:

abonare

„Începând cu acest an, va fi introdus un program de finanţare a markerilor moleculari, care va permite stabilirea diagnosticului primar precis, precum și monitorizarea răspunsului terapeutic, astfel încât pacientul să beneficieze de tratament ţintit”.

Începând din acest an, finanţarea centrelor oncologice va fi condiţionată de activitatea unei comisii multidisciplinare de diagnostic și indicație terapeutică. Fiecare decizie terapeutică va fi consecutivă analizei cazurilor oncologice în cadrul acestor comisii multidisciplinare (tumor board) care, în funcție de diagnosticul stabilit, va decide conduita terapeutică adecvată.

Anul trecut, în Lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse molecule noi, printre care se numără şi molecule destinate tratamentului cancerului pulmonar.

„Este important să asigurăm terapia adecvată, de aceea vom continua introducerea de noi tratamente. De asemenea, datorită bugetului generos pentru investiţii de care Ministerul Sănătăţii va beneficia în acest an, vom achiziţiona aparatura necesară pentru diagnostic şi tratament astfel încât specialiştii din domeniu să poată oferi serviciile medicale necesare în această afecţiune”, a mai subliniat Sorina Pintea.

În România sunt diagnosticate anual peste 10.000 de cazuri de cancer pulmonar. De aceea, a fost subliniată importanţa prevenţiei primare şi secundare, și necesitatea implementării politicilor existente de combatere a consumului de tutun, factorul de risc principal în dezvoltarea cancerului pulmonar.

Ce sunt biomarkerii?

Biomarkerii sunt indicatori biologici extrem de importanți, deoarece de prezența sau de absența lor la nivelul celulei canceroase depind prognosticul bolii, alegerea terapiei adecvate, probabilitatea de răspuns la un anumit medicament sau profilul de reacții adverse în timpul tratamentului.

Biomarkerii se bazează pe caracteristicile genetice, fenotipice și moleculare ale celulelor maligne. Evidențierea acestora prin teste specifice permite alegerea tratamentului potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit. 

Dr. Marius Geantă și editorul RaportuldeGardă, Dr. Bianca Cucoș, explică pașii care trebui urmați pentru implementarea primului program de medicină personalizată pentru pacienții cu cancer:

Citește și: